Explozia unui obuz la Comanesti – un mort si 8 raniti

Sărbătorirea absolvirii Facultăţii de Poliţie, alături de un grup de 11 prieteni, s-a încheiat tragic pentru Ştefan Florea, în vârstă de 23 de ani, ca urmare a exploziei accidentale a unui proiectil din cel de-al Doilea Război Mondial. În urma accidentului produs în dimineaţă zilei de sâmbătă, la Cabana Tulburea-Ciobănuş, din judeţul Bacău, au mai fost răniţi grav alţi patru tineri având vârste cuprinse între 18 şi 19 ani. Aceştia au fost transportaţi cu elicopterul la clinici din Bucureşti, Iaşi şi Târgu Mureş.

harta.jpg

Cristina Dovan, din Caracal, supravieţuitoare a exploziei, a povestit, pentru ROMPRES, tragica întâmplare:

‘După ce servisem micul dejun ÅŸi cafeaua, ne instalasem toÅ£i la plajă pe o pajiÅŸte din preajma cabanei. La un moment dat a apărut Bogdan Pricopie, 19 ani, ducând în mână un proiectil pe care ne îndemna să-l vedem.

Speriaţi, unii dintre noi au sărit de pe pături când acesta se afla la vreo 3-4 metri de noi. I-am strigat toţi să lase proiectilul din mână, s-a emoţionat probabil de strigătele noastre, s-a împiedicat puţin şi l-a scăpat din mână.

ÃŽn clipa următoare s-a produs o explozie ÅŸi l-am văzut pe Åžtefan Florea, cel care ne invitase la petrecere, cu faÅ£a ÅŸi corpul distrus de schijele proiectilului. Eram doar la 20-30 de centimetri de el. Eu am fost lovită doar la picior, dar câţiva din colegii de-ai mei, care se ridicaseră în picioare – Constantin BoÅŸcan, Oana Haraba – au fost răniÅ£i mai grav la faţă.

De asemenea, a fost lovit tare la picior, pierzându-ÅŸi laba piciorului drept, ÅŸi cel care adusese bomba, Bogdan Pricopie, dar viaÅ£a sa se pare că nu este în pericol. După aceea, nu mai ÅŸtiu aproape nimic din ce s-a întâmplat. ÃŽmi rămân în minte doar Å£ipetele celor cu care încercam să sărbătorim un moment fericit, transformat într-unul tragic’.

Bogdan Pricopie, tânărul care a găsit proiectilul şi a încercat să-l arate colegilor săi de petrecere, a fost transportat cu un elicopter SMURD la o clinică din Bucureşti, Oana Haraba, cu pomeţii tumefiaţi de schije, a fost dusă la rândul său cu un elicopter SMURD la Iaşi, iar Constantin Boşcan a plecat, tot cu un elicopter SMURD, către o clinică din Târgu Mureş. Cristina Dovan a rămas sub îngrijirea medicilor din Moineşti.

Alţi patru tineri, după ce au primit îngrijiri medicale pentru răni mai uşoare la Moineşti şi Comăneşti, au fost externaţi în cursul acestei după-amieze.

Acesta este primul caz, în ultimii zece ani, în care o persoană îşi pierde viaţa ca urmare a descoperirii accidentale de bombe, proiectile sau cartuşe provenind din cele două războaie mondiale, purtate cu intensitate şi în zona Trotuşului din judeţul Bacău.

Numai în acest an au fost semnalate de populaţie zece asemenea materiale explozive, recoltate de specialişti pirotehnişti şi apoi distruse prin explozii controlate.

La circa o jumătate de oră de la producerea accidentului, la faţa locului au sosit ambulanţe de la Comăneşti şi Moineşti, care i-au transportat pe cei accidentaţi la spital. Aceştia au fost imediat preluaţi pentru investigaţii şi tratament de medici.

Primarul din Comăneşti, Viorel Miron, a declarat că este vorba despre un grup de studenţi, care petreceau week-end-ul la munte. Miron a precizat că în zona respectivă se găsesc multe proiectile din al doilea război mondial, în apropiere existând în vremea războiului un depozit de muniţie.

Purtătorul de cuvânt al Inpectoratului Judeţean de Poliţie Bacău, Carmen Şova, a declarat că la faţa locului s-a deplasat o echipă operativă, însoţită de un procuror, pompieri şi lucrători de la Serviciul Arme şi Muniţii.

Citeste si:

Explozia de la Comăneşti: Administratorul cabanei a încercat să ascundă obuzul

Unul dintre răniţii de la Comăneşti a fost operat la spitalul Floreasca

VIDEO: EXPLOZIE LA O CABANÄ‚ DIN BACÄ‚U

Adauga un comentariu

*