Gem de căpşuni: cea mai sănătoasă reţetă

Chiar dacă în acest moment al verii cireşele şi vişinele sunt la putere, căpşunile pe care le găseşti pe piaţă sunt extrem de aromate şi de dulci şi perfecte pentru o porţie delicioasă de gem sau de dulceaţă. Azi ţi-am pregătit o reţetă de gem de căpşuni extrem de uşor de preparat.

Igrediente

  • 1 kg de căpşuni mici
  • 300 de grame de zahăr brun
  • sucul de la o lămîie
  • unt cât o nucă

Preparare

Spală căpşunile şi usucă-le pe fiecare în parte cu un prosop de hârtie, pentru că surplusul de apa va face ca gemul să nu se lege. Taie-le codiţele scobind uşor în ele, pentru a îndepărta urmele lemnoase ale acestora. Căpşunile mai mari taie-le în jumătate. Aşază căpşunile într-un bol şi presară cu grijă zahărul peste ele, apoi lasă-le neacoperite timp de 12 ore, la temeratura camerei. În acest interval zahărul se va topi, te asiguri că fructele nu se vor dezintegra în urma acestui proces şi îşi vor păstra şi culoarea.

După 12 ore pune amestecul într-o cratiţă antiaderentă, adaugă sucul de lămâie şi lasă pe foc mic, amestecând uşor, până se topeşte tot zahărul. Când nu mai simţi niciun cristal de zahăr atunci când amesteci, dă focul mai tare şi colocteşte conţinutul pentru 10 minute.

Apoi opreşte focul, adaugă untul, amestecând uşor, până se dizolvă. Lasă să se răcească, sterilizează borcanele, pune gemul în ele, apoi pune capcul şi fierbe borcanele umplute timp de 10 minute. Gemul astfel preparat rezistă la temperatura camerei timp de un an, cu condiţia să fie păstrat la frigider după deschiderea borcanului.

Sursa: www.csid.ro

Adauga un comentariu

*