Fructele de Kiwi sunt bune pentru diabetici, dar le pot dăuna celor care suferă cu rinichii

Fructele de kiwi sunt o sursă excelentă de vitamina C, fibre, potasiu, magneziu, cupru şi vitamina E. Dincolo de puterea sa ca şi antioxidant, kiwi este, de asemenea, un fruct bogat în serotonină, un hormon care funcţionează şi ca neurotransmiţător. Serotonina este implicată într-o gamă largă de procese fiziologice: are funcţii digestive şi cardiovasculare, ajută la învăţare , îmbunătăţeşte memoria, reglează apetitul şi starea de dispoziţiei. Deficitul de serotonină a fost asociat de mult cu depresia şi tulburările de dispoziţie.

“Fructele de kiwi ar trebui consumate în prima parte a zilei, la gustarea de dimineaţă, deoarece au numeroase beneficii sanogene. Recomand persoanelor care au probleme cu rinichii şi vezica biliară să le evite,  deoarece conţin oxalate, care, în cantitate mare, favorizează cristalizarea pietrelor şi influenţează absorbţia calciului în organism”, precizează nutriţionistul Florin Ioan Bălănică pentru Ce se întâmplă, doctore?

Iată ce alte beneficii are în opinia specialistului!    

  • Principalul antioxidant solubil în apă este vitamina C, care abundă în fructul de kiwi. Astfel devine un adevărat adjuvant nutriţional în anumite patologii, precum  osteoartrita, artrita reumatoida, astmul şi poate participa la prevenţia patologiei tumorale.
  • Consumul de kiwi îmbunătăţeşte sănătatea inimii şi a colonului. Deoarece sunt bogate în fibre, fructele reduc nivelul colesterolului „rău” şi implicit riscul de boli cardiovasculare, elimină toxinele din colon şi previn apariţia cancerului.
  • Conţinutul bogat în fibre îl recomandă persoanelor diabetice, iar asta pentru că participă la menţinerea în limite normale a nivelului glicemiei.
  • De asemenea, conţine substanţe esenţiale pentru sănătatea ochilor. Antioxidanţii joacă un rol în prevenirea bolilor oculare. O ceaşcă de kiwi feliat conţine 167 miligrame de vitamina C, de două ori cantitatea de nutrienţi pe care o oferă o portocală. Deoarece vitamina C şi alţi antioxidanţi ajută la repararea celulelor deteriorate şi la creşterea altora noi, cercetatorii cred că un aport ridicat de vitamina C poate ajuta la prevenirea cataractei la adulţi.
  • Kiwi în stare crudă conţine actinidină, o enzimă care dizolvă proteinele şi care poate contribui la digestia unei mese. Pentru că poate avea un efect laxativ, poate fi utilizat şi ca supliment alimentar.
  • De asemenea, deţine un rol esenţial în normalizarea tensiunii arteriale, deoarece conţine un nivel ridicat de potasiu. Astfel contribuie la menţinerea echilibrului electroliţilor prin contracararea efectelor sodiului.
  • Kiwi este benefic pentru ten prin conţinutul de vitamina E, un antioxidant care protejează pielea în procesul de degenerare. Colagenul, arma cheie împotriva ridurilor, este dependent de vitamina C. Astfel, vitamina C din kiwi  reduce ridurile şi ajută pielea să fie mai fermă, prevenind apariţia problemelor cauzate de soare, poluare şi fum.
  • Fructele pot participa la echilibrul alcalin şi pot îmbunătăţi durata şi eficienţa somnului.

Sursa: www.csid.ro

Adauga un comentariu

*