Lucrarile la noul terminal al aeroportului din Bacau s-au finalizat

La exact doi ani de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor la noul terminal al Aeroportului Internațional George Enescu din Bacău, a fost organizată o vizită ce a marcat finalizarea acestor lucrări, cu o importanță deosebită pentru județul Bacău.

Invitați au fost ziariștii băcăuani, senatorul Dragoș Benea și deputatul Ionel Floroiu, cei care au semnat ”actul de naștere” al acestui obiectiv, primarul municipiului Bacău, Cosmin Necula, conducerea AIGE, reprezentanți ai firmelor care au fost implicate în implementarea investiției, precum si dirigintele de șantier, Maria Dobranici și Danielina Andriescu, managerul de proiect.

Cu acest prilej, președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu și președintele executiv al Aeroportului Internațional ”George Enescu” (AIGE), Oana Chelaru, au insotit invitatii, parcurgand traseul unui pasager de la sosirea în aeroport până la momentul îmbarcării în aeronavă.
”Finanțatorul acestei investiții este Consiliul Județean Bacău și poate astăzi nu aș fi vorbit aici, în calitate de președinte dacă nu era echipa invitată aici, respectiv domnul senator Dragoș Benea, domnul deputat Ionel Floroiu, care au semnat ”actul de naștere” al acestui proiect de anvergură. Referitor la investițiile realizate aici, vă pot spune că plățile au fost prioritate maximă și au fost efectuate întotdeauna la timp, Consiliul Județean a monitorizat îndeaproape stadiul implementării acestor măsuri și, poate cel mai important aspect pentru băcăuani, niciun moment activitatea de trafic aerian nu s-a oprit. S-a lucrat ”sub sarcină” iar noua investiție respectă toate standardele conform legislației specifice în vigoare. Zona în care suntem permite procesarea a 300 de pasageri pe oră ceea ce înseamnă optimizarea rutelor existente și înființare altor destinații”, a afirmat președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu. ”Prioritatea noastră acum rămâne proiectul de amenajare a pistei pentru care avem deja proiectul tehnic realizat, suntem pe locul 2 în Master Plan-ul General de Transport astfel încât într-o perioadă determinată să putem continua cu ceilalți pași necesari demarării acestui proiect”, a mai precizat președintele Brașoveanu.

La rândul său, senatorul Dragoș Benea a ținut să sublinieze faptul că, nu întâmplător a fost aleasă ziua de 9 noiembrie: ”Practic astăzi se împlinesc doi ani de la darea ordinului de execuție a lucrărilor. Ordinul de demarare al proiectului a fost dat în august 2015 iar la acea oră aveam două opțiuni: să închidem aeroportul pentru un anumit interval de timp, iar băcăuanii să meargă în alte orașe pentru a putea zbura către destinații în Europa sau să lucrăm ”sub sarcină”. S-a optat pentru cea de-a doua variantă, și chiar în aceste condiții, aeroportul a menținut un trafic de aproape 400 000 de persoane pe an, ceea ce este semnificativ. Mulțumesc instituțiilor implicate, dirigintelui de șantier, echipei de proiect care au depus toate eforturile pentru ca băcăuanii să poată beneficia acum de un aeroport modernizat. Băcăuanii se pot mândri cu acest obiectiv și le mulțumesc tuturor.
Sigur, inima, sufletul și placa turnantă a acestei investiții e doamna Oana Chelaru, care a stat mereu pe drumuri între Bacău și București. A fost și la Bruxelles pentru această investiție deoarece Aeroportul Internațional Bacău are un trafic peste 200.000 de pasageri documentația pentru ajutorul de stat a trebuit mereu modificată”.

Prezent la această acțiune, primarul municipiului Bacău, Cosmin Necula a menționat că municipiul Bacău este principalul beneficiar al acestei investiții. ”Pot să spun că această echipă pe care o aveți în față continuă să se țină de cuvânt. Cred că am ajuns în starea de normalitate, în care Consiliul Local și Consiliul Județean, primarul și președintele lucrează în interesul cetățenilor, nu pentru satisfacerea unei dorințe politice, așa cum, în urmă cu câțiva ani, un gând strâmb a blocat investiția în strada Aeroportului. În decembrie 2017, se finalizează exproprierile pentru această stradă, iar lucrările, dacă nu vor fi contestații, s-ar putea termina în toamna anului 2018. Noua stradă va avea patru benzi de circulație, plus o bandă de urgență și se va ridica din punct de vedere estetic la înălțimea noilor investiții”, a precizat primarul Necula.
Gazda acestui eveniment, Oana Chelaru, președintele executiv al Aeroportului Internațional ”George Enescu”, a declarat că investițiile realizate vor permite optimizarea curselor existente și vor deschide posibilitatea de a implementa rute noi. ”Avem deja discuții pentru o cursă spre București. Viitoarele destinații vor fi dictate de piață, important este că noi le avem în vedere. Acum ne focalizăm pentru investiția în pista aeroportului. Transferul de pe vechiul pe noul terminal se va face în noaptea de 14 spre 15 noiembrie 2017, pentru că sunt foarte multe proceduri de securitate de parcurs, deoarece în partea restricționată nu trebuie să existe obiecte neinventariate”, a conchis Oana Chelaru.

Aeroportul Internațional ”George Enescu” Bacău beneficiază de două proiecte mari de infrastructură, respectiv: ”Modernizarea și Dezvoltarea Infrastructurii de Transport Aerian”, cu o valoarea totală a investiției de peste 20 de milioane de Euro.

Cel de-al doilea proiect se referă la “Creșterea capacității portante și modernizarea pistei de decolare aterizare și a suprafețelor de mișcare aferente” la Aeroportul Internațional “George Enescu” Bacău..

În acest moment este finalizat proiectul tehnic, detaliile de execuție și caietele de sarcini pentru modernizarea pistei în lungime de 2.500 m care vor fi incluse în documentația cererii de finanțare din fonduri europene, prin Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Valoarea totală a investiției în acest proiect este de 46 de milioane de Euro.

Adauga un comentariu

*