Ce sunt proteinele și în ce alimente le găsim

Fie că mănânci sau nu carne, proteinele sunt esențiale pentru organism și nu trebuie să îl deprivăm de ele. Iată ce rol au și din ce alimente le putem asimila.

Proteina este un nutrient esențial pentru organism. Denumirea vine de la grecescul protos, care înseamnă „primul“. Organismul uman este plin de proteine.

Părul, unghiile, stratul exterior al pielii sunt formate din proteina numită keratină. Țesuturile musculare conțin miozină și mioglobulină, alte tipuri de proteine. Structura internă a oaselor este alcătuită din proteine.

 

Celulele roșii din sânge conțin hemoglobină, o proteină care transportă oxigenul prin celule. Corpul folosește proteinele pentru a construi noi celule, noi țesuturi și pentru a sintetiza alte proteine care fac posibilă funcționarea organismului, cu toate rolurile lui.

Abilitățile noastre de a vedea, gândi, mișca, auzi, de fapt, de a face tot ceea ce noi considerăm activitate zilnică, presupune ca celulele noastre să comunice permanent între ele.

Acest tip de comunicare se face prin intermediul unor neurotransmițători, care se construiesc cu ajutorul proteinelor.

Aproape jumătate din cantitatea de proteine pe care o consumăm zilnic se transformă în enzime, care se ocupă, printre altele, cu digestia alimentelor. Proteina joacă un rol vital în procesul de construcție a fiecărei noi celule.

Proteinele se găsesc din abundență în: carne, pește, ouă, lactate; cereale și pseudocereale – orez, porumb, quinoa, hrișcă, grâu; leguminoase – fasole, linte, năut, mazăre, arahide și unt de arahide;

nuci și semințe – migdale, nuci caju, nuci braziliene, nuci pecan, nuci românești, semințe de dovleac, de floarea-soarelui sau de susan.

Sursa: www.psychologies.ro

Adauga un comentariu

*