Semnificatiile zilei de 15 octombrie

Astazi este Ziua Internationala a Nevazatorilor si Ziua Mondiala a Femeilor din Mediul Rural.

Ziua Internationala a Nevazatorilor este marcata in 1993, de Organizatia Europeana pentru Bunastarea Nevazatorilor, zi recunoscuta la nivel mondial si “Ziua bastonului alb”. Bastonul alb este un instrument necesar persoanelor fara vedere si, totodata, un simbol al independentei. In România traiesc peste 3.500 de copii si 110.000 de adulti cu handicap vizual, dintre care, mai mult de jumatate sunt incadrati la gradul „grav” de handicap. Asociatia Nevazatorilor din România este membra a Uniunii Europene a Nevazatorilor, a Uniunii Mondiale a Nevazatorilor, a Consiliului National al Dizabilitatii si, implicit, a Forumului European al Dizabilitatii. Asociaţia are peste 80.000 de membri.

Ideea unei Zile Mondiale a Femeilor din Mediul Rural este initiata in 1995, in cadrul Conferintei Natiunilor Unite pentru Femei. Oficial e marcata de ONU in 2008. Femeile din mediul rural reprezinta peste un sfert din totalul populatiei mondiale. Femeile din mediul rural au un rol important in productia de alimente si a sigurantei acesteia, motiv pentru care aceasta sarbatoare a fost aleasa cu o zi inaintea Ziulei Mondiale a alimentatiei. Peste 75% din populatia cea mai saraca traieste in zonele rurale. Astfel, asigurarea accesului femeilor din mediul rural la resursele productiei agricole contribuie la reducerea foametei si a saraciei in lume. In România, aceasta zi a fost sarbatorita pentru prima data in 1999, la Moeciu, judetul Brasov.

In 1922 este incoronat Ferdinand I, la Alba Iulia, ca rege al tuturor românilor.

In 1992 Uniunea Generala a Industriasilor din România (UGIR) isi reia activitatea.

In 2001 iese de sub tipar primul numar al cotidianului „Realitatea româneasca”.

In 2003 are loc prima misiune chineza in spatiu, Shenzhou 5, China trimitand o capsula spatiala avandu-l la bord pe astronautul Yang Liwei.

In 1814 se naste Mihail Lermontov, scriitor rus; in 1844, Friedrich Nietzsche – filosof german; in 1893, Regele Carol al II-lea – rege al României; in 1921, Angelica Adelstein -Rozeanu – campioana mondiala si nationala la tenis, iar in 1923, Italo Calvino – scriitor italian, unul dintre cei mai apreciati romancieri ai sec XX.

In 1917 moare Mata Hari, dansatoare si spioana olandeza; in 1993, Irina Rachiteanu-Sirianu – actrita româna de teatru si film; in 1998, Leopoldina Balanuta – actrita româna de teatru si film, iar in 2014, Marie Dubois, actrita franceza.

Adauga un comentariu

*