Semnificatiile zilei de 14 iunie

Astazi este Ziua Mondiala a Donatorului de Sange, sarbatorita pentru prima data in 2004, la Johannesburg, Africa de Sud. Aceasta zi a fost initiata ca urmare a succesului Zilei Mondiale a Sanatatii din 2000, desfasurata sub sloganul “Sangele salveaza vieti”.

Data a fost aleasa de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca un omagiu pentru imunologul austriac Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru Medicina in 1930, care a descoperit grupele de sange AB0 si datorita caruia transfuziile de sange sunt astazi proceduri de rutina medicala. Sarbatoarea are rolul de a aduce un omagiu donatorilor voluntari si, in acelasi timp, se doreste cresterea gradului de constientizare a nevoii de donatii constante de sange pentru a asigura calitatea, sigurant si disponibilitatea sangelui si a produselor din sange, atat de necesare pentru a salva vieti. Transfuzia este o componenta vitala in asistenta medicala.

In fiecare an se doneaza peste 80 de milioane de unitati de sange in intrega lume, insa doar 38% dintre acestea se colecteaza in tarile in curs de dezvoltare, tari in care traieste 82% din populatia lumii. Obiectivul OMS este ca pana in 2020, toate tarile sa asigure intreaga cantitate de sange necesara serviciului medical de la donatori voluntari, neremunerati.

In prezent, numai 62 de tari se apropie de 100% din livrarile nationale de sange din donatii voluntare de sange, iar 40 de tari sunt inca dependente de donatori de familie si chiar de donatori platiti. In 1962 ia fiinta Agentia Spatiala Vest Europeana.

In 1967 China testeaza prima sa bomba cu hidrogen.

Imagini pentru che guevaraImagini pentru Donald TrumpIn 1985 este semnat Tratatul de la Schengen, privitor la suprimarea controalelor la frontierele europene.

In 2005 salvamontistul sibian Teodor Tulpan, cel de-al doilea român care a ajuns pe Everest, incepe expeditia pe cel mai inalt varf din Peru – Huascaran.

In 1736 se naste Charles Augustin Coulomb, fizician francez; in 1864, Alois Alzheimer – medic psihiatru german; in 1929, Che Guevara – revolutionar argentinian; in 1931, Eugen “Mandel” Trofin – antrenor de handbal din România; in 1941, Vasile Vasilache Junior – compozitor si pianist român; in 1946, Donald Trump – afacerist american, actualul presedinte al SUA; in 1959, Alexandru Darie – regizor român, iar in 1991, Kostas Manolas – fotbalist grec.

In 1920 moare Max Weber, filosof si sociolog german; in 1927, Jerome K. Jerome – scriitor englez; in 1986, Jorges Luis Borges – scriitor Argentinian, iar in 1995, Rory Gallagher – chitarist si cantaret irlandez.

Adauga un comentariu

*