Semnificatiile zilei de 1 iunie

Astazi este Ziua Internationala a Copilului, marcata in 1956, de Adunarea Generalaa ONU. Prima mentiune pentru o zi a copilului a fost facuta la Geneva, la Conferinta Mondiala pentru Protejarea si Bunastarea Copiilor din august 1925. Atunci a fost adoptata Declaratia pentru Protectia Copilului. In anul 1954 Fondul International pentru Urgente ale Copiilor al Natiunilor Unite – UNICEF – emite o recomandare ca fiecare stat sa dispuna o zi dedicata copilului. Prima zi nationala a copilului a avut loc in Turcia, la data de 23 aprilie 1920.

ONU descrie aceasta sarbatoarea ca pe „o zi a fraternitatii si intelegerii intre copiii de pretutindeni, a activitatilor dedicate promovarii idealurilor si obiectivelor Cartei si bunastarii copiilor din toata lumea, pentru intarirea si largirea eforturilor pe care Natiunile Unite le fac in favoarea copiilor din intreaga lume”. In România, Ziua Internationala a Copilului este marcata printr-o serie de evenimente special, spectacole si manifestari dedicate copilului, spectacole si scenete sustinute de copii, diverse concursuri. La 1 ianuarie 2005 ia fiinta, in România, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului – ANPDC.

In 1475 are loc prima mentiune documentara a orasului Craiova.

In 1945 autoritatile române infiinteaza Universitatea Bolyai din Cluj, cu predare in limba maghiara, pentru a arata bunavointa in perspectiva Tratatului de Pace din 1947.

In 1957 se infiinteaza, la Bucuresti, Muzeul Literaturii Române, fondat de catre criticul si istoricul literar Perpessicius – primul director al institutiei.

In 1957 Televiziunea Româna transmite prima emisiune pentru copii de la Teatrul Tandarica, Bucuresti.

In 1980 are loc lansarea in eter a postului de televiziune american Cable News Network – CNN.

In 1926 se naste Marilyn Monroe, actrita americana; in 1937, Morgan Freeman – actor american, regizor de film si narator; in 1956, Mircea Cartarescu – scriitor român; in 1971, Monica Anghel – interpreta româna de muzica usoara; in 1973, Heidi Klum – actrita, fotomodel, prezentatoare TV si designer de moda german, iar in 1974, Alanis Morissette – interpreta canadiana de muzica usoara.

In 1841 moare Nicolas Appert, inventator francez, autorul pasteurizarii, numite initial Procedeul Appert; in 1946, Ion Antonescu – maresal si politician român, iar in 2008, Yves Saint-Laurent – designer de moda francez.

Adauga un comentariu

*