Semnificatiile zilei de 31 mai

Astazi este Ziua Mondiala fara Tutun, initiata de OMS in 1987. Ziua este marcata printr-o serie de activitati, sutținute de guvernele locale, de ONG-uri, dar si de simpli cetateni, cu scopul de a creste gradul de constientizare asupra riscurilor la care se expun consumatorii de tutun.

Astfel, au loc manifestari si demonstratii publice, campanii si programe educationale, conferinte si aedinte de consiliere, dar si actiuni de promovare a unei legislații care sa ajute la reducerea consumului de tutun. Statisticile legate de efectele nocive ale fuamtului sunt cutremuratoare: 5 din 10 fumatori mor in urma uneia dintre bolile cauzate de tutun; 2 din 10 fumatori se imbolnavesc de cancer sau sufera de afectiuni ale inimii, cauzate de fumat; 9 din 10 fumatori, diagnosticati cu cancer pulmonar, mor din aceasta cauza; 1 din 5 decese sunt provocate de boli cauzate de fumat. La nivel global, consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, iar estimarea este ca, pana in 2030, consumul de tutun va determina direct sau indirect mai mult de 8 milioane decese in fiecare an. Mai multe state ale UE au impus legi ample privind interzicerea fumatului in locurile publice, iar in 2016, România s-a alaturat acestor state.

In 1578 Regele Henric al III-lea pune piatra de temelie la Pont Neuf – Podul Nou – cel mai vechi pod din Paris, Franta.

Imagini pentru Big BenIn 1859 orologiul Parlamentului din Londra, denumit ulterior Big Ben, porneste pentru prima oara.

In 2009 inceteaza din viata britanica Millvina Dean – ultima supravietuitoare a naufragiului vasului „Titanic”.

In 1819 se naste Walt Whitman, poet american; in 1930, Clint Eastwood – actor si regizor american; in 1954, Nicu Alifantis – solist vocal, instrumentist si compozitor român; in 1961, Lea Thompson – actrita americana, regizor si producator de televiziune; in 1962, Rasvan Popescu – jurnalist român; in 1965, Brooke Shields – actrita americana, iar in 1976, Colin Farrell – actor irlandez.

In 1809 moare Joseph Haydn, compozitor austriac; in 1832, Evariste Galois – matematician francez; in 1938, Max Blecher – prozator si poet român, iar in 2006, Raymond Davis, Jr. – fizician american, laureat Nobel pentru Fizica in 2002.

Adauga un comentariu

*