Semnificatiile zilei de 15 martie

ziua-mondiala-consumatoriAstazi este Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor, instituita in 1983. Aceasta zi isi propune sa scoata evidentieze diferite aspecte legate de serviciile si produsele de care beneficiaza consumatorii.

Data a fost aleasa pentru a celebra discursul tinut la 15 martie 1962 de presedintele american John F. Kennedy in care definea, pentru prima data, drepturile consumatorului: “Calitatea de consumator prin definitie ne include pe toti.

Consumatorii reprezinta cel mai mare grup din punct de vedere economic, ce influenteaza si este afectat de marea majoritate a deciziilor economice publice sau private. Cu toate acestea, este singurul grup important ale carui opinii nu sunt auzite foarte des”.

In România, acte normative care sa reglementeze drepturile consumatorilor apar dupa anul 1990. La crearea sa, Oficiul pentru Protectia Consumatorilor nu avea autonomie, ci era parte integranta a organismului ce se numea Comisia Națională pentru Standarde, Metrologie și Calitate. Ziua Maghiarilor de Pretutindeni comemoreaza eroii din timpul Revolutiei Ungare de la 1848-1849. Este momentul cand maghiarii s-au ridicat impotriva Imperiului Habsburgic, pentru un mare stat Maghiar – avand la baza o proclamatie cu 12 puncte, dintre care unul presupunea incorporarea si lichidarea individualitatii politico-administrative a Transilvaniei. In proclamatie se gaseau revendicari privind libertatea presei, democratie parlamentara, guvern responsabil, egalitatea tuturor cetatenilor sub aspect civic si confesional.

Imagini pentru F.C. LiverpoolIn 1892 este patentata prima scara rulanta din lume de catre Jesse W. Reno din New York.

In 1892 este fondat clubul de fotbal F.C. Liverpool.

Imagini pentru fiinta compania britanica de automobile Rolls RoyceIn 1906 ia fiinta compania britanica de automobile Rolls Royce.

In 1974 este efectuat primul zbor cu primul deltaplan românesc, AK-22, de catre Arpad Kiss, pilot planorist.

Imagini pentru Fundatia Europeana “Nicolae Titulescu”In 1991 este infiintata Fundatia Europeana “Nicolae Titulescu” cu scopul de a onora memoria marelui diplomat român, de a stimula si intretine interesul pentru viata si activitatea diplomatica a lui Nicolae Titulescu.

In 2004 oamenii de stiinta raporteaza descoperirea Sednei, cel mai distant obiect din sistemul solar observat pana acum.

In 1830 se naste Paul Heyse, scriitor german, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1910; in 1831, Pantazi Ghica – prozator, dramaturg si publicist român; in 1915, Nicolae Botnariuc – zoolog si biolog român, iar in 1964, Ion Mihalache – pictor român.

In 937 moare H. P. Lovecraft, scriitor american, considerat unul dintre parintii literaturii fantastice a inceputului secolului XX; in 1940, Nae Ionescu – filosof, logician, publicist si pedagog român; in 1964, Paul Cavanagh – actor englez de film; in 1986, Alexandru Giugaru – actor român, iar in 2015, Eusebiu Stefanescu – actor român de teatru si film.

Adauga un comentariu

*