Salvia alungă stările de oboseală

salviaDeși, cel mai adesea, salvia este recunoscută ca unul dintre cele mai folosite condimente din bucătăria mediteraneeană – zonă unde își are și originile – această plantă este foarte utilizată și în medicina naturistă, datorită numeroaselor proprietăți.

Plantă perenă, salvia crește în tufe cu înălțimi de maximum 80 de centimetri, are frunze ovale, verzi, acoperite de perișori, iar florile, de cele mai multe ori, au nuanța violet sau albastru deschis. La mâncare se folosesc doar frunzele aromate, în timp ce pentru prepararea diverselor leacuri de utilizează și florile, dar și tulpina.

Ajută la scăderea temperaturii

În general, pentru scăderea febrei, ameliorarea durerilor de cap și a altor simptome asociate virozelor respiratorii, este indicat să se folosească infuziile cu salvie. Cercetătorii germani și olandezi au demonstrat că salvia are proprietǎţi antisudorale, datorită conținutului de acid ursolic. Astfel, infuzia are efect astringent şi antiseptic, reglând nivelul transpirației, în caz de răceală.

În cantități mici, poate fi utilizată cu încredere și la copii. Salvia este recomandată și în tratarea bronșitei, laringitei, iritațiilor gâtului, deoarece reduce cantitatea de secreții nazale, făcând ca expectorația să fie mult mai ușoară. Doza maximă pentru adulți este de 2-3 căni pe zi, iar la copii de 1 cană pe zi.

Leac contra oboselii

Salvia este recomandată în tratarea oboselii cronice și a asteniei, dar și în caz de slăbiciune, depresie ușoară sau în tulburări neurovegetative precum atacurile de panică sau palpitațiile. Mai mult, consumul de tinctură de salvie previne și tratează bolile sistemului nervos.

Administrată în doze de câte 30 de picături diluate în puțină apă, de 3 ori pe zi, tinctura ajută la prevenirea senilității și îmbunătățește performanțele intelectuale și capacitatea de memorare. Salvia este un echilibrant hormonal și nervos (folosit și în convalescență, surmenaj, tulburări psiho-emoționale ale menopauzei), are efecte antioxidante puternice și prelungește viața celulelor nervoase.

Se folosește și pentru uz extern

Folosită extern, salvia are efect antiseptic, cicatrizant și descongestionant. Se face o infuzie din 1 linguriță de pulbere la 100 ml apă caldă și se aplică sub formă de comprese, pe zonele afectate. Soluția este utilizată și în tratarea gingivitei, a aftelor, amigdalitei și a durerilor în gât, sub formă de gargară, de 4-6 ori pe zi. Pentru calmarea herpesului labial se folosește remediul pe bază de ulei de salvie, amestecat cu ulei de lavandă, diluat și aplicat direct pe leziune.

Cum prepari remediile

  • Infuzia se pregătește dintr-o lingură de pulbere (salvie uscată – frunze, flori, tulpină – și râșnită) la 1 cană cu apă caldă, care să nu aibă mai mult de 40 de grade. În acest fel, te asiguri că nu se pierd uleiurile volatile (din frunze și din flori), flavonoidele și acizii fenolici cu rol antioxidant. În plus, beneficiezi de conținutul de vitamine (A, B, C) și de minerale (calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc, sodiu). Pentru cazul în care ai nevoie de o soluție mai concentrată (când este folosită extern), pui 2 lingurițe de pulbere la 1 cană de apă. Lași la infuzat 10 minute înainte de a folosi.
  • Tinctura o prepari din 250 ml de alcool de 90 de grade la 2 lingurițe de salvie mărunțită, într-un vas acoperit. Pui vasul într-un loc întunecos, ferit de umezeală, și-l lași 14 zile, agitându-l zilnic. După această perioadă, strecori și pui în sticluțe mici, închise ermetic.
  • Pentru pregătirea uleiului de salvie, umpli o sticlă sau un borcan cu flori și frunze proaspete de salvie și torni peste ele ulei de măsline. Lași la macerat o săptămână. Nu necesită strecurare.

Atenție!

În doze foarte mari, salvia este toxică și are efecte halucinogene, din cauza conținutului de tujon – compus chimic prezent și în absint. Totuși, folosită cu precauție, planta poate fi de ajutor în tratarea multor probleme de sănătate.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*