Semnificatiile zilei de 16 noiembrie

Astazi Armata româna serbeaza Ziua Trupelor de Cai Ferate si Transporturi Militare, iar la nivel mondial sarbatorim Ziua Internationala pentru Toleranta. Ziua Transporturilor Militare a fost aleasa spre a celebra data la care, in 1880, a fost infiintata prima companie de cai ferate din Armata româna.

Structurile de miscare si transport au reprezentat inca de la inceput un element important in asigurarea sprijinului logistic, necesar indeplinirii misiunilor incredintate fortelor armate române. Nevoile crescande de deplasare a trupelor si de asigurare a unor cantitati apreciabile de materiale au impus redimensionarea si transformarea acestor structuri militare.cf_militar

In prezent, Centrul de coordonare a miscarii din cadrul armatei române, infiitat in anu 2000, are 8 birouri la: Bucuresti, Craiova, Timisoara, Cluj, Brasov, Iasi, Galati si Constanta.

Ziua Internationala pentru Toleranta, instituita de Organizația Natiunilor Unite in 1995, isi are originile in Carta Natiunilor Unite in care, statele semnatare isi declarau intentia de a fi tolerante si de a trai in pace si buna intelegere, dar si in Constitutia UNESCO, bazata pe demnitate, egalitate si respect reciproc intre oameni. Aceasta zi are in vedere constientizarea pericolelor intolerantei.toleranta

Nedreptatea, violenta, discriminarea si marginalizarea sunt forme ale intolerantei, iar educatia pentru toleranta trebuie indreptata impotriva fricii si excluziunii si catre dezvoltarea capacitatii tinerilor de a judeca liber si independent. Diversitatea religioasa, lingvistica, culturala si etnica nu trebuie sa fie pretext al conflictelor, ci sa imbogateasca viata noastra comuna. In 1881 se infiinteaza Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.

In 1885 este inventata pelicula de nitroceluloza pentru imprimarea imaginilor, de catre George Eastman, fondatorul companiei Kodak, din SUA.

In 1938 este sintetizat pentru prima oara drogul halucinogen LSD la laboratoarele Sandoz din Basel, Elvetia, de catre chimistul elvetian Albert Hofmann .

In 1945 se infiinteaza UNESCO – Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura, in urma semnarii Actului sau constitutiv de catre reprezentantii a 44 de state participante la Conferinta de la Londra.

Imagini pentru infiinteaza UNESCO

In 1979 este dat in folosinta, experimental, primul tronson al magistralei 1 a metroului din Bucuresti, intre statiile Timpuri Noi si Semanatoarea.

In 1998 iese de sub tipar primul numar al Ziarului Financiar.

In 1816 se naste Andrei Muresanu, poet, traducator si eseist român, autorul imnului national al Romaniei, “Desteapta-te, române!”; in 1903, Dumitru Staniloae – teolog, scriitor, profesor universitar, dogmatist, traducator si ziarist român, membru de onoare al Academiei Române, iar in 1984, Mihai Roman – fotbalist român.

In 1960 moare Clark Gable, actor American; in 2000, Laurențiu Ulici – critic literar român, iar in 2006, Milton Friedman – economist american, laureat Nobel pentru Economie in 1976.

Adauga un comentariu

*