INTERVENŢIILE DESFĂŞURATE PENTRU LIMITAREA EFECTELOR FENOMENELOR METEOROLOGICE PERICULOASE MANIFESTATE PE RAZA JUDEŢULUI BACĂU

inundatii-helegiu-24Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mr. CONSTANTIN ENE” al Judeţului Bacău a fost sesizat cu privire la următoarele efecte produse pe raza judeţului Bacău, în urma precipitaţiilor căzute:

  • În Comuna Podu Turcului, sat Podu Turcului:
    • a fost inundat carosabilul pe lungime de aproximativ 60 metri liniari, în cartierul Dănceni. În zonă s-a deplasat o autospecială de primă intervenţie şi comandă din cadrul Gărzii de Intervenţie Podu Turcului cu 2 subofiţeri, precum şi o autospecială de muncă operativă cu 1ofiţer şi 1 subofiţer. Pentru degajarea traficului în zonă s-a deplasat şi un echipaj de poliţie. Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Podu Turcului a intervenit cu 1 buldoexcavator şi 4 lucrători pentru evacuarea apei de pe carosabil. Aceşti au lucrat pentru înălţarea unui baraj în vederea stopării pătrunderii apei pe carosabil.
    • Au fost inundate 2 curţi şi 1 beci. Au acţionat pentru evacuarea apei 9 subofiţeri cu 2 motopompe şi 2 autospeciale de intervenţie din cadrul Gărzii de Intervenţie Podu Turcului. În zonă a acţionat şi 19 voluntari din cadrul S.V.S.U. Podu Turcului cu 500 saci şi 5 cupe de nisip, pentru protejarea gospodăriilor.
  • În municipiul Bacău:
    • pe Calea Moineşti a fost parţial colmatat cu peturi podul peste pârâul Negel. La faţa locului s-a deplasat o autospecială de intervenţie din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bacău cu 6 subofiţeri. Nu a fost afectată circulaţia rutieră în zonă şi nu a existat risc de inundare a gospodăriilor. La faţa locului s-a deplasat şi o echipă de lucru din cadrul S.G.A. Bacău. Intervenţia a fost finalizată la ora 09:30.
    • Pe strada Chimiei a fost inundat carosabilul. La faţa locului au acţionat o autospecială de intervenţie, cu 2 subofiţeri şi 1 motopompă, precum şi 1 buldoexcavator din cadrul Primăriei Bacău. Intervenţia a fost finalizată la ora 11:54.
  • Pe strada Mioriţei a fost inundat subsolul unui bloc. La faţa locului s-a deplasat o autospecială de primă intervenţie şi comandă, cu 2 subofiţeri şi 1 motopompă. Intervenţia a fost finalizată la ora 09:27
  • Pe strada Făgăraş a fost inundat subsolul unui bloc de locuinţe, La faţa locului au acţionat o autospecială de primă intervenţie şi comandă, cu 2 subofiţeri şi 1 motopompă. Intervenţia a fost finalizată la ora 09:50. La ora 20:34 a fost făcută o nouă solicitare pentru evacuare apă din aceeaşi locaţie. Au acţionat pentru evacuare apă 2 subofiţeri cu 1 motopompă şi 1 APIC din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bacău. Intervenţia a fost finalizată la ora 22:15
  • Pe strada Pictor Andreescu a fost inundat subsolul Şcolii nr. 10. Au acţionat pentru evacuarea apei 3 subofiţeri cu 1 motopompă şi 1 autospecială de intervenţie din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bacău. Intervenţia a fost finalizată la ora 16:25. La ora 21:49 a fost făcută o nouă solicitare pentru evacuare apă din aceeaşi locaţie. La faţa locului au acţionat 3 subofiţeri cu 1 motopompă şi 1 autospecială de intervenţie din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bacău. Intervenţia a fost finalizată la ora 01:55;
  • Pe Calea Romanului a fost inundat un beci. Au acţionat pentru evacuarea apei 2 subofiţeri cu 1 motopompă şi 1 autospecială de intervenţie din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bacău. Intervenţia a fost finalizată la ora 18:15.
  • În municipiul Oneşti a fost inundat pasajul din cartierul TCR. La faţa locului s-a deplasat 1 autospecială de intervenţie din cadrul Detaşamentului de Pompieri Oneşti încadrată cu 3 subofiţeri pentru evacuarea apei. Intervenţia a fost finalizată la ora 09:15. La ora 11.00, în urma avarierii unei conducte de apă, în zonă, staţia de pompare a apei a fost inundată. Pentru a facilita activitățile lucrătorilor CRAB, apa a fost evacuată de către 5 subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Oneşti cu 1 autospecială de intervenţie şi 1 motopompă. Intervenţia a fost finalizată la ora 11:45.
  • În comuna Urecheşti, sat Lunca Dochiei a fost inundată o curte Au acţionat pentru evacuarea apei 4 subofiţeri cu 1 APIC şi 2 motopompe din cadrul Detaşamentului de Pompieri Oneşti. În zonă s-a acţionat şi pentru săparea a două şanţuri şi amplasarea unor saci cu nisip pentru a împiedica pătrunderea apei în curte. Interventia s-a finalizat la ora 03:40.
  • În comuna Ştefan cel Mare
    • a fost inundat carosabilul DN 11 A, pe raza localităţii Negoieşti. Au acţionat 3 subofiţeri cu 1 motopompă şi 1 autospecială de intervenţie din cadrul Detaşamentului de Pompieri Oneşti. De asemenea a acţionat şi 1 utilaj din cadrul Secţiei Drumuri Naţionale Bacău. Intervenţia a fost finalizată la ora 12:57.
    • a fost inundat carosabilul pe strada Industrială. Au acţionat 4 subofiţeri cu 1 APIC din cadrul Detaşamentului de Pompieri Oneşti, precum şi 1 utilaj cu 2 voluntari din cadrul S.V.S.U. Ştefan cel Mare. Intervenţia a fost finalizată la ora 13:20.
    • Au fost inundate 2 curţi în localitatea Negoieşti. Au acţionat pentru evacuarea apei 5 subofiţeri cu 1 motopompă şi 1 autospecială de intervenţie din cadrul Detaşamentului de Pompieri Oneşti. Intervenţia a fost finalizată la ora 14:55.
  • În comuna Gioseni, sat Gioseni, se evacuează apa dintr-un canal colector de pe un teren aflat în spatele unei gospodării. Prin breşa făcută în canalul colector s-a evitat inundarea unui număr de 9 locuinţe. În zonă au acţionat 5 subofiţeri cu 2 autospeciale de intervenţie din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bacău. La ora raportării se mai află în teren 2 subofiţeri cu 1 autospecială de intervenţie.
  • În comuna Coţofăneşti a fost evacuată apa dintr-o curte. Au acţionat 3 subofiţeri cu 1 motopompă şi 1 autospecială de intervenţie din cadrul Detaşamentului de Pompieri Oneşti. Intervenţia a fost finalizată la ora 14:15.
  • În comuna Sascut, sat Schineni, fost evacuată apa dintr-o curte. Au acţionat 2 subofiţeri cu 1 motopompă şi 1 autoturism pentru muncă operativă din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bacău. Intervenţia s-a desfăşurat în cooperare cu S.V.S.U. Sascut. Intervenţia a fost finalizată la ora 17:05.
  • În comuna Glăvăneşti, sat Glăvăneşti – se evacuează apa din 16 gospodării. Acţionează pentru evacuarea apei următoarele forţe şi mijloace:
    • 9 subofiţeri cu 2 motopompe şi 2 autospeciale de intervenţie din cadrul Gărzii de Intervenţie Podu Turcului.
    • 8 subofiţeri cu 1 MPT, 1 motopompă de mare capacitate, 1 APIC, 1 autofreză din cadrul Detaşamentului de Pompieri Oneşti;
    • 2 subofiţeri cu 1 motopompă şi 1 autoturism pentru muncă operativă din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bacău.

Pentru coordonarea acţiunilor de intervenţie, la faţa locului s-a deplasat grupa operativă a inspectoratului, formată din 2 ofiţeri, 1 maistru militar şi 1 subofiţer, cu 1 autoturism pentru muncă operativă.

  • În comuna Corbasca, sat Marvila a fost inundat 1 beci. La faţa locului s-a deplasat Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Corbasca;
  • În comuna Glăvăneşti a fost inundată o curte. A acţionat pentru evacuarea apei Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Glăvăneşti;
  • În comuna Buhoci, sat Dospineşti a fost inundată o curte. La faţa locului s-a deplasat Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Buhoci.

 

MISIUNI DE MONITORIZARE ÎN TEREN:

Monitorizări în zone afectate de alunecări de teren:

  • municipiul Moineşti, strada Oituz – 1 autospecială de primă intervenţie şi comandă, cu 2 subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Moineşti. Au fost efectuate 3 misiuni de monitorizare în zona respectivă, la ora 08:57,ora 18:00 şi la ora 21:55.
  • comuna Brusturoasa, sat Camenca – 1 autospecială de intervenţie cu 3 subofiţeri de la Punctul de Lucru Brusturoasa;
  • oraş Comăneşti, cartier Sublăloaia –1 autospecială de primă intervenţie şi comandă, cu 2 subofiţeri din cadrul Gărzii de Intervenţie Comăneşti;

Monitorizări în zone cu pericol de inundare:

  • Municipiul Bacău, strada Pictor Andreescu, în zona Şcolii nr. 10 Bacău. În zonă s-a deplasat pentru monitorizare 1 subofiţer cu 1 autoturism pentru muncă operativă.
  • Monitorizare cursuri de apă de pa raza comunelor Podu Turcului, Corbasca, Urecheşti şi Coţofăneşti – se deplasează 1 ofițer şi 1 subofiţer cu o autospecială de muncă operativă.
  • Municipiul Bacău, zona pasajului de pe strada General Ştefan Guşe. În zonă s-au deplasat pentru monitorizare 2 subofiţer cu 1 autoturism pentru muncă operativă din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bacău.
  • Comuna Oituz, sat Hârja – monitorizare DN 11 şi râu Oituz. În zonă s-au deplasat pentru monitorizare 4 subofiţeri cu 1 APIC din cadrul Detaşamentului de Pompieri Oneşti .
  • Oraş Dărmăneşti – monitorizare pârâu Uz şi afluenţi. În zonă s-au deplasat pentru monitorizare 2 subofiţeri cu 1 APIC din cadrul Gărzii de Intervenţie Comăneşti.
  • Măgireşti – Ardeoani – Solonţ – Bereşti Tazlău – Scorţeni – Pârjol – Balcani monitorizare râu Tazlău şi afluenţi. În zonă s-a deplasat pentru monitorizare 1 subofiţer cu 1 APIC din cadrul Detaşamentului de Pompieri Moineşti.
  • Comuna Ghimeş Făget – monitorizare râu Trotuş şi afluenţi. În zonă s-au deplasat pentru monitorizare 3 subofiţeri cu 1 autospecială din cadrul Gărzii de Intervenţie Comăneşti;
  • Comuna Podu Turcului – monitorizare pârâuri Zeletin şi Pereschiv. În zonă s-au deplasat pentru monitorizare 2 subofiţeri cu 1 APIC din cadrul Gărzii de Podu Turcului.

În judeţul Bacău nu mai sunt localităţi nealimentate cu curent electric.

În data de 13.10.2016, pompierii salvatori băcăuani vor continua misiunile de înlăturare a efectelor negative produse de fenomenele meteorologice periculoase produse pe raza județului Bacău.

Pompierii salvatori băcăuani vor rămâne la datorie pentru limitarea și înlăturarea efectelor negative generate de fenomenele meteorologice periculoase până când comunitățile vor reveni la starea de normalitate.

Adauga un comentariu

*