Semnificatiile zilei de 22 septembrie

masini11Astazi este Ziua Europeana fara Masini, datata in 1998, editie inaugurala ce a avut loc in Franta. Astfel, in centrul marilor orase europene este oprit traficul pentru cateva ore pentru ca localnicii sa se poata bucura de orasul lor mai linistit si mai putin poluat.

Initiativa apartine Comunitatii Europene si are ca scop constientizarea populatiei asupra necesitatii protejarii mediului inconjurator. Romania a aderat acestei declaratii in 2001. Actualmente transportul detine, in Europa, o cota de 30% din totalul emisiilor de CO2 si 60% din consumul de combustibil petrolier.

Dioxidul de carbon se inscrie in randul gazelor cu efect de sera, responsabile in mod direct de incalzirea globala. Cantitatea de CO2 rezultata din transport creste alarmant de la an la an, in intervalul 1997-2007 cresterea fiind de 30% la nivel European si 67% la nivelul tarii noastre.

In 1326 este atestata cea mai veche mentiune de innobilare a unui cneaz român de catre regele Ungariei, Carol Robert de Anjou, care ii daruieste lui Stanislav, cneaz din Maramures, mosia Zurduc din comitatul Maramures, pentru serviciile sale aduse regatului.

Imagini pentru National Geographic MagazineIn 1851 Quebec devine capitala Canadei in pofida orasului Toronto.

In 1862 presedintele SUA, Abraham Lincoln, emite Proclamatia de Emancipare prin care se decreta eliberarea tuturor sclavilor negri din teritoriul confederat.

In 1877 are loc prima convorbire telefonica, realizata intre orasele Montreal si Quebec.

In 1888 apare primul numar din National Geographic Magazine.

In 1903 Italo Marchiony primeste brevetul pentru inventarea cornetului pentru inghetata, la acea vreme facut dintr-un aluat ca de clatita.

In 1931 Constantin Brancusi este decorat cu ordinul “Meritul cultural pentru arta plastica”, la propunerea lui Nicolae Iorga – presedintele Consiliului de Ministri.

Imagini pentru Andrea BocelliIn 1981 se deschide oficial trenul de mare viteza francez, TGV – Train a Grande Vitesse.

In 1791 se naste Michael Faraday, fizician si chimist britanic; in 1831, Grigore Cobalcescu – geolog si paleontolog român, membru al Academiei Române; in 1829, Dinu Cocea – regizor si scenarist român; in 1838, Augustin Buzura – scriitor român, membru al Academiei Române, iar in 1958, Andrea Bocelli – tenor italian.

In 1848 inceteaza din viata James Dunlop, astronom scotian; in 1914, Henri Alain-Fournier – scriitor francez; in 1944, Paul-Mihu Sadoveanu – scriitor român, fiul mezin al lui Mihail Sadoveanu, iar in 2007, Marcel Marceau – actor francez.

Adauga un comentariu

*