Semnificatiile zilei de 13 septembrie

Astazi in România este serbata Ziua Pompierilor. Data a fost aleasa spre a comemora faptele de eroism ale pompierilor aflati sub comanda capitanului Pavel Zaganescu in timpul Bataliei din Dealul Sprii, ultima confruntare armata disputata pe teritoriul românesc dintre structurile militare ale Tarii Românesti si cele otomane.parada-pompieri-2

In aceasta eroica batalie cade la datorie mai mult de jumatate din efectivul companiei de pompieri. Recunoasterea acestei batalii drept unul dintre cele mai semnificative momente din istoria pompierilor a fost unanima, indiferent de epocile istorice si regimurile politice prin care a trecut tara. Astfel acesta zi a fost sarbatorita dintotdeauna ca fiind Ziua Pompierilor din România, insa, a fost oficializata in 1996 prin legea privind organizarea si functionarea Corpului Pompierilor Militari si in 2004 prin aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

In memorial or, pe latura din fata a Monumentului Eroilor Pompieri este fixata o placa de bronz cu inscriptia: “Luptatorilor de la 13 septembrie 1848, poporul român recunoscator, MDCCCL (1900)”, iar pe latura opusa este fixata o alta placa de bronz, pe care scrie: “In aducerea aminte a luptei sustinuta in acest loc de pompierii Bucurestilor, comandati de catre capitanul Zăgănescus și de Batalionul II din Reg. 2 linie sub comanda col. Radu Golescu contra unei divizii de armata turceasca comandata de Kerim Pasa”.

In 1501 Michelangelo incepe lucrul la statuia lui David.

In 1584 in Spania este finalizata El Escorial, cea mai mare constructie a Renasterii mondiale.

In 1745 este finalizat primul „Atlas geografic al Rusiei” – prima culegere de harti ale intregului teritoriu rusesc.

In 1788 orasul New York devine prima capitala a Statelor Unite.

In 1922 se inregistreaza recordul absolut de temperatura la umbra – 57,7 °C – la Al’Aziziyah, in Libia .

In 2000 are loc prima editie a „Latin Grammy Awards”, la Staples Center, Los Angeles, organizata de „Latin Academy Of Recording Arts and Sciences”.

In 1860 se naste Thoma Ionescu, medic, intemeietorul scolii românesti de chirurgie si de anatomie topografica, membru al Academiei Române; in 1881, Matila Ghyka – scriitor si diplomat român; in 1908, Edgar Papu – specialist român in literatura comparata si filosof al culturii; in 1924, Maurice Jarre – compozitor francez; in 1942, Béla Károlyi – antrenor român de gimnastica, iar in 1956, Ilie Balaci, fotbalist român.

In 1913 moare Aurel Vlaicu, pionier al aviatiei române, in timpul unei incercari de a traversa Muntii Carpati cu avionul sau, Vlaicu II; in 1996, Tupac Shakur – interpret american inclus in Guinness Book of World Records ca fiind rapperul cu cele mai multe vanzari de albume din lume, peste 120 de milioane, iar in 2010, Anton Suteu – compozitor român.

Adauga un comentariu

*