Pentru multa lume Paris este capitala culinara. Pana la urma bucataria franceza ramane printre cele mai sofisticate si apreciate din lume, iar Parisul este de secole un centru culinar de prestigiu, cu nenumarate restaurante cochete. Este orasul in care pana si o banala iesire la cafea poate dura ore, iar mesele sunt intotdeauna tihnite.

Ispite se intalnesc la tot pasul. La Poilâne trebuie sa te opresti pentru paine buna, la Le Grenier à Pain  pentru tarte cu ciocolata si paine cu caise, la Berthillon pentru cea mai buna inghetata si la Pierre Hermé pentru macarons.

Moscova

Poate te surprinde, dar Moscova este mai mult decat o capitala a Estului. Nenumaratii expati si magnati au ridicat pretentiile culinare si in Rusia, iar Moscova este una dintre capitalele sic in care o masa poate fi de cinci stele. La Café Puskin incearca borsul, blini cu caviar si felurile cu vanat. Pentu cei fara pretentii, bucataria traditionala are multe de oferit si la coltul strazii. Aceleasi blini le veti gasi si la chioscurile Teremok umplute cu somon, branzeturi si ciupuerci.

Ceea ce face, insa, din Moscova o atractie culinara este amestecul de bucatarii si preparate traditionale din toate tarile apartinand candva Uniunii Sovietice. In Moscova poti gusta si un lagman – o supa condimentata cu titei si carne, originara din centrul Asiei si un khachapuri – placintele georgiene cu branza

Barcelona

Bucataria catalana este faimoasa in lume, iar Barcelona este renumita pentru tapas si felurile de mancare cu fructe de mare. In Barcelona cauta sa gusti Sarsuela, un fel care include mai multe fructe de mare (de la creveti, pana la caracatita si midii). Iar pentru cei pasionati de mancare nu credem ca exista un loc mai bun de vizitat si admirat decat Boqueria  piata faimoasa din centrul orasului, o explozie de culori si gusturi tipic mediteraneene.

Bologna

Ne-am fi asteptat ca Napoli sa isi faca loc in inima gurmanzilor pe lista celor mai apreciate orase italiene. Bologna este o aparitie surprinzatoare, dar gustoasa, chiar daca nu are istoria sau efervescenta Romei, Florentei sau Venetiei. Se afla in inimia regiunii Emilia-Romagna, leaganul bucatariei italiene autentice. Bolognia este locul de nastere al celebrilor tortellini, iar tagliatelle al ragu este unul din felurile de mancare cu care se lauda restaurantele locale. Daca la asta adaugam si parmezanul si otetul balsamic produse in Parma si Modena, nu departe de Bologna, vei intelege de ce regiunea atarge ca un magnet gurmanzii.

Siena

O vacanta prin toata Toscana poate atarna greu in buget, dar nu trebuie sa renunti de tot la bunatatile regiunii. Siena poate tine locul unui intreg circuit, de vreme ce in acest oras vei gasi cate putin din toate aromele inedite ale bucatariei locale. Siena e un loc bun unde sa degusti vinuri Chainti, sa mananci feluri cu trufe sau preparate din vanat. Nici pizza si nici lasagna nu sunt de ocoloit, desi zona nu exceleaza prin ele. La desert cauta panforte – un chec facut cu miere, migdale si fructe confiate.