Semnificatiile zilei de 8 august

8891Astazi este Ziua Internationala a Pisicii, sarbatorita incepand cu anul 2002. Aceasta zi este considerata o oportunitate de a celebra legatura dintre om si pisica – cel mai popular animal de companie din lume. Initiata de catre Fondul International pentru Bunastarea Animalelor (IFAW) si alte grupuri pentru drepturile animalelor, se bucura, de la an la an, de notorietate crescuta. Pisicile traiesc alaturi de oameni de cel putin 9.500 de ani. Datorita legaturii stranse cu oamenii, pisicile traiesc aproape peste tot in lume. Se estimeaza ca in prezent numarul lor la nivel mondial depaseate cifra de 500 de milioane.

In Egiptul Antic, pisica era divinizata, exportul de pisici fiind strict interzis, iar uciderea unei feline era pedepsita cu moartea. Pisicile erau mumificate dupa moarte si ingropate an gropi sacre, deseori cu provizii de soareci mumificati. La moartea pisicii se tinea doliu, toata familia isi radea sprancenele si plangea. In mitologia egipteana se considera ca pisica avea o influenta directa asupra casatoriei sau sanatatii. In Evul Mediu pisicile erau asociate vrajitoarelor si diavolului, fiind exterminate.

In 1826 Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi hotaraste ridicarea Catedralei mitropolitane de la Iasi, unde, din anul 1889, se afla racla cu moastele Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

In 1876 Thomas Edison primeste brevet pentru sapirograf – o presa pentru tiparire.

In 1900 are loc prima editie a „Cupei Davis”.

In 1963 România semneaza „Tratatul privind incetarea experientelor nucleare in atmosfera, in spatiul cosmic si sub apa”, incheiat la 5 august intre SUA, Marea Britanie si URSS.

In 1967 ia fiinta Asociatia Natiunilor din Asia de Sud Est (ASEAN).

In 1996 iese de sub tipar primul numar al revistei Dosarele istoriei.

In 1931 se naste Paul Anghel, prozator, eseist si dramaturg român; in 1937, Dustin Hoffman – actor american; in 1939, Viorica Viscopoleanu – atleta româna; in 1961, The Edge (Dave Howell Evans) – chitarist irlandez al trupei U2; in 1968, Florin Prunea – fotbalist si antrenor român, iar in 1981, Roger Federer – jucator de tenis elvetian.

In 1872 moare Eduard Magnus, pictor german; in 1982, Boris Caragea – sculptor român, membru corespondent al Academiei Române; in 2005, Barbara Bel Geddes – actrita americana, iar in 2014, Aurel Cioranu – actor român.

Adauga un comentariu

*