Alimente care pot ameliora durerea

DurerePentru cei care trec prin experienţa durerilor zilnice din cauza artritei, migrenelor sau a altor afecţiuni cronice natura le oferă alimente care pot fi de ajutor, fără efecte adverse.

Fie că este vorba de o durere a articulaţiilor după un antrenament intens sau de începutul unei răceri neplăcute, studiile ştiinţifice sugerează că anumite alimente ar putea fi la fel de benefice ca medicamentele. Fructele,  legumele, condimentele şi seminţele pe care încercăm să le introducem în dieta noastră zilnică au şi propietăţi anti-inflamatorii! În timp ce unele alimente (printre care ciocolata, ouăle, grâul, carnea şi porumbul) pot cauza inflamaţii, există dovezi că altele le pot preveni şi ameliora. Iată o listă cu cele mai puternice alimente care ameliorează durerile de orice fel.

Ghimbir

Un ingredient des întâlnit în medicina tradiţională, această rădăcină este cunoscută pentru propietăţile sale anti-greaţă şi de calmare a stomacului. Însă, ghimbirul este de asemenea de ajutor în diminuarea durerilor, inclusiv dureri musculare şi crampe menstruale. Ghimbirul s-a dovedit un analizgezic şi un anti-inflamator natural foarte bun, asemănător ibuprofenului, fără efect adeverse.

Un supliment zilnic de ghimbir sub formă de pulbere a demonstrat că diminueaăa durerile cauzate de efort fizic prin suprimarea productiei organismului de compuşi toxici cunoscuţi că provoacă inflamaţii şi leziuni la nivelul articulatiilor. O pastă de ghimbir poate fi la fel de eficientă atunci când este aplicată pe articulaţiile dureroase şi muşchi.

Afine 

Aceste fructe delicioase au nenumăraţi fitonutrienţi care luptă împotriva inflamaţiilor şi ameliorează durerea. Afinele îngheţate au aceeaşi nutrienţi ca şi cele proaspete. Afinelesunt recomandate în cazurile de indigestie, de dureri de stomac, împotriva afecţiunilor intestinale şi diareei. Aceste fructe sunt recomandate de asemenea împotriva pietrelor la rinichi, în cazul acceselor insoţite de dureri puternice. Afinele proaspete trebuie consumate şi în caz de reumatism sau de tulburări metabolice. Alte fructe cu un conţinut ridicat de antioxidanţi şi polifenoli (printre care căpşunile şi portocalele) pot ameliora durerea.

Seminţe de dovleac

Seminţele de dovleac sunt o sursă excelentă de magneziu, un mineral care poate fi de ajutor în cazul migrenelor.  În plus, acestea pot preveni şi ameliora osteoporoza. Datorită conţinutului bogat în magneziu, în fosfor şi în zinc, seminţele de dovleac sunt utile înmineralizarea oaselor, a dinţilor şi în afecţiuni ale prostatei (prostatită şi adenom de prostată). Acestea întăresc organismul în faţa pericolului pe care îl reprezintă infecţiile şi reglează temperatura corpului.  Pentru o doză mai mare de magneziu, adaugă în alimentaţia ta nuci caju şi legume cu frunze verzi (spanac şi kale) şi linte.

Somon

Peştele de apă rece (hering, macrou, ton , somon,  sardine) oferă nenumărate beneficii pentru sănătate.  Cu propietăţi ani-inflamatorii şi acizi graşi omega 3, somonul nu trebuie să lipsească din alimentaţia ta. Un consum regulat de somon contribuie la o inimă sănătoasă, luptă împotriva durerilor cronice de spate şi de gât şi ajută la vindecarea leziunilor. Este de ajutor şi în cazul durerilor de articulaţii sau pentru persoanele care suferă de artrită reumatoidă.  Nutriţioniştii recomandă evitarea unor peşti precum tilapia sau somnul  – nivelul ridicat de acizi graşi Omega 6 ar putea contribui la inflamaţii.

Cireşe negre

Un agrup de cercetători de la Universitatea “John Hopkins” din Baltimore au descoperit că un grup de bioflavonoide din cireşe, şi anume antocianii, pigmenţii care le dau cireşelor nuanţele roşiatice-negre, reduc durerea şi inflamaţia articulaţiilor, după un mecanism foarte asemănător cu cel al medicamentului de sinteză indometacin, având o intensitate a acţiunii similară cu acesta. Un grup de alergători care au consumat suc de cireşe negre cu şapte zile înainte de cursă şi în ziua cursei, au prezentat mai puţine durere musculară decât cei care au consumat alte băuturi naturale sau niciun fel de suc. O porţie de 20 de cireşe poate atenua durerile articulare, disconfortul gastrointestinal, simptomele PMS, precum şi alte dureri cauzate de inflamatie.

Ulei de măsline extravirgin

Uleiul de măsline este considerat unul dintre cele mai populare remedii. Ai o tuse sâcâitoare? O lingură de ulei de măsline poate ameliora această neplăcere. Un compus din ulei numit oleocanthal funcţionează asemeni ibuprofenului. Uleiul extravirgin de măsline conţine şi lubricin, care poate uşura durerile de articulaţii şi protejează cartilajele. De asemenea, poate fi benefic în cazul persoanelor care suferă de osteoartrită. Când foloseşti uleiul de măsline pentru gătit încearcă să nu depăşeşti 185-210 grade Celsius. În momentul în care atinge această temperatură toate proprietăţile lui bune se distrug şi, mai rău, pot să apară compuşi care sunt dăunători sănătăţii.

Ardei iute

Ardeiul iute susţine o substanţă numită saicină care are îi conferă iuţeală, dar şi proprietatea extraordinară de a inhiba senzaţia dureroasă. Capsaicina are proprietăţi antiinflamatoare şi calmante, motiv pentru care este folosită în creme şi plasturi împotriva durerii. Unele studii susţin că un consum regulat de ardei iute poate reduce şi preveni inflamaţiile din organism. Mai mult, iuţeala acestora păcăleşte creierul să elibereze endorfine, care reduc durerea.  Ardeiul iute poate fi folosit ca remediu pentru durerile reumatice sau cele de spate.

Menta

Uleiul de mentă poate fi ameliora migrenele, cefaleea, durerile musculare şi artrita şi chiar indigestia şi balonarea, simptome cu care se confruntă persoanele care suferă deSindromul Colonului Iritabil (SCI). În anumite studii, ceaiul din mentă braziliană (Hyptnis crenata) a fost la fel de eficient ca un calmant. Menta are capacitatea de a calma durerea de cap cel puţin la fel de bine şi de repede ca medicamentele analgezice de genul paracetamolului.

Sucul de aloe vera

Ştim cu toţii că gelul de aloe vera este printre cele mai bune în ceea ce priveşte tratarea arsurilor. Ceea ce majoritatea oamenilor nu ştiu este că sucul de aloe este, de asemenea,un remediu excelent pentru ulcere gastrice. Ulcerele sunt leziuni dureroase ale mucoasei stomacului care provoacă greaţa şi dureri extreme. Consumul de suc de aloe de două ori pe zi ajută nu numai pentru ameliorarea acestor simptome, dar s-a dovedit că accelerează procesul de vindecare a acestei afecţiuni dureroase. Aloe vera poate ameliora şi durerile de bilă.

Sursa: www.csid.ro

Adauga un comentariu

*