Alimente care sunt surse excelente de potasiu

Când te gândeşti la cele mai bune surse de potasiu, probabil banana este primul aliment care îţi vine în minte. De fapt, multă lume are dificultăţi în a indica orice altă sursă de potasiu, un mineral esenţial pentru funcţionarea normală a sistemului nervos, a muşchilor, rinichilor, glandelor responsabile cu producţia de adrenalină, fiind vital şi în menţinerea unui echilibru al fluidelor în organism.

Dacă nu-l consumi în cantitati suficiente (4,700 mg/zi), rişti să suferi de oboseală, crampe musculare, ameţeli, palpitaţii şi chiar aritmii. Nivelul potasiului afectează, de asemenea, capacitatea organismului de a reglementa tensiunea arterială şi risti să suferi de tensiune arterială crescuta în cazul în care organismul tău este deficitar.

Bananele sunt adevărate surse naturale de energie, cu un conţinut ridicat de potasiu, care creşte rezistenţa organismului. Cu toate acestea o banană are în jur de 422 de miligrame de potasiu, cam 11% din cantitatea zilnică de care are nevoie un adult. Încearcă pe cât de mult posibil să nu găteşti alimentele bogate în potasiu, ci să le consumi proaspete. Atunci când le găteşti se pierde din cantitatea de potasiu.

Din fericire, te poţi baza pe mai multe alimente la care poţi apela pentru buna funţionare a organismului.

Fasolea albă este probabil cea mai bună sursă de potasiu. O singură cană conţine 1189 mg, un sfert din necesarul zilnic. Mai mult, beneficiezi şi de 20 de grame de proteine şi 13 de fibre.

Dacă vrei o gustare sănătoasă, un iaurt este cea mai bună alegere. Pe lângă beneficiile cu care ne-a cucerit deja, iaurtul conţine şi foarte mult potasiu (579mg la 250g).

Doar două felii de pepene roşu îţi oferă 641 mg de potasiu, 14% din necesarul zilnic. Acesta este şi o sură bună de licopen, un pigement asociat cu reducerea riscului de cancer.

Somonul la conservă este visul oricărui bucătar leneş pentru că îţi oferă acizi graşi omega 3, esenţiali pentru o inimă sănătoasă, cu o simplă deschidere de conservă. La fiecare 140 de grame beneficiezi de 487 mg de potasiu, 10% din doza zilnică.

Fie ca îl pui în burgeri vegetali sau în smoothie-uri, spanacul este un aliment care nu trebuie să-ţi lipsească din dietă. Spanacul are un total de 839mg de potasiu la 225g.

O cană de sos de roşii are până la 800 mg de potasiu. Asigură-te doar că nu conţine prea multă sare sau zahăr.

Sursa: www.csid.ro

 

Adauga un comentariu

*