Semnificatiile zilei de 28 mai

In 1961 ziarul britanic The Observer publica articolul avocatului englez Peter Benenson, „Prizonierii uitati”, declansand o campanie de scrisori care stau la baza infiintarii organizatiei pentru apararea drepturilor omului “Amnesty International”.

In 1977 se inaugureaza Muzeul Tropaeum Traiani si replica monumentului triumfal roman de la Adamclisi, restaurat de un grup de specialisti români.

In 1992 este semnat, la Bucuresti, “Tratatul româno-american pentru incurajarea si protejarea reciproca a investitiilor”.

In 1999 este expusa din nou publicului capodopera lui Leonardo da Vinci, “Cina cea de Taina”, la Milano, dupa 22 de ani de lucrari de restaurare, cu unele reguli: vizitatorii au obligatia de a privi de departe panza si nu pot sta decat 15 minute.

In 1779 se naste Thomas Moore, poet irlandez; in 1853, Carl Larsson – pictor suedez; in 1908, Ian Fleming – scriitor britanic; in 1955, Nicolae Robu – inginer, profesor universitar , rector al Universitatii „Politehnica” din Timisoara; in 1968, Kylie Minogue – compozitoare, cantareata, producatoare si actrita australiana, iar in 1974, Tudor Chirila – actor, cantaret si compozitor român.

In 1805 moare Luigi Boccherini, violoncelist și compozitor Italian; 1849, Anne Brontë – scriitoare engleza, cea mai mica dintre surorile Brontë; in 1937, Alfred Adler – doctor si psiholog austriac, fondator al scolii de psihologie individuala, a doua scoala vieneza de psihoterapie; in 1963, Ion Agârbiceanu – scriitor român, membru al Academiei Române, iar in 1985, Serban Titeica – fizician român, vicepresedinte al Academiei Române si fondatorul scolii române de fizica teoretica.

Adauga un comentariu

*