România are cele mai multe cazuri de hepatită din Europa

3720Din păcate, statisticile ne dovedesc că România se află pe locul 1 în rândul țărilor europene la numărul total de cazuri de hepatită, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătații

Mai mult, conform rezultatelor publicate într-un studiu internațional de prevalență și estimare a nivelului de infecție cu virusuri hepatitice B și C, situația estimată pentru România la nivelul anului 2013 un număr de 1 016 800 locuitori ar fi infectați cu virus hepatitic B și 635 500 locuitori ar putea fi infectați cu virus hepatitic C.
Pentru hepatita virală de tip A, ultimul raport anual epidemiologic publicat de către Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) pentru anul 2013 situa România pe primul loc între statele membre ale Uniunii Europene ca rată a incidenței cazurilor raportate (12,05 la 100 000 de locuitori).
„În România patologia hepatică de etiologie virală reprezintă una din principalele provocări ale sistemului național de sănătate, datorată atât cazuisticii în creștere, care situează în prezent România pe primele locuri între statele membre ale Uniunii Europene, din punct de vedere al incidenței acestei patologii, cât și prin multiplele forme evolutive cu impact major asupra stării de sănătate a pacientului și asupra efortului necesar a fi depus de către sistemul național de sănătate pentru managementul acestei patologii” a declarat Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.
Infecția cronică cu virus hepatitic C, principala cauză a cirozei hepatice
„În Europa majoritatea statelor înregistrează o prevalență a hepatitei virale de tip C de 1-2,5%. România, Moldova și Italia sunt singurele state cu o prevalență încadrată în categoria de peste 2,5%. În cazul României, este posibil ca aceste date să fie în realitate subestimate ca urmare a unei supravegheri neadecvate a bolii și a naturii asimptomatice a acesteia. În majoritatea cazurilor descoperite, persoanele au suferit infecții în urmă cu 20 – 40 ani, evoluția asimptomatică îndelungată a bolii expunându-le la riscul de a evolua către forme agravate de ciroză hepatică sau carcinom hepatocelular. În absența unui tratament eficient, morbiditatea și mortalitatea asociată hepatitelor de etiologie virală vor continua să crească.” a declarat Conf. dr. Liana Gheorghe.
Infecția cronică cu virus hepatitic C este principala cauză a cirozei hepatice, bolii hepatice terminale, a carcinomului hepatocelular și a transplantului hepatic în numeroase țări, fiindu-i atribuite aproximativ 27% din cazurile de ciroză hepatică și aproximativ 25% din cele de carcinom hepatocelular înregistrate la nivel global.
Infecțiile cronice cu virusuri hepatitice cresc semnificativ riscul de mortalitate de cauză hepatică, aceasta fiind cotată la nivel global ca fiind a 25-a cea mai frecventă cauză de deces.
Infecțiile cronice cu virusuri hepatitice se asociază cu risc sporit de dezvoltare a patologiilor asociate, cum ar fi coronaropatiile sau diabetul zaharat.
Sursa: http://www.clicksanatate.ro/

Adauga un comentariu

*