Semnificatiile zilei de 23 mai

slide_243652_15179Astazi este Ziua Mondiala a Broastelor Testoase si Ziua Nationala a Aromanilor. Ziua Mondiala a Broastelor Testoase a fost marcata in anul 2000, la initiativa American Tortoise Rescue. Necesitatea aceastei sarbatori a aparut odata cu gradul tot mai crescut al disparitiei lor.

Prezenta broastelor testoase dateaza pe Pamant inca de dinaintea aparitiei dinozaurilor si in prezent exista multe specii introduse pe lista cu risc de disparitie. Aceasta situatie este datorata de conditiile speciale ale mediului inconjurator de care au ele nevoie pentru a supravietui. Testoasele au o temperatura a organismului care fluctueaza in directa concordanta cu temperatura atmosferica. La temperaturi scazute devin apatice, nu mai mananca si nu reactioneaza la stimulii exteriori, iar la temparaturi prea ridicate intra in soc termic.

dzn2003_02Ziua Nationala a Aromânilor are menirea de a conserva cultura si obiceiurile acestei comunitati. La inceputul secolului XX, aromânii din Peninsula Balcanica si-au exprimat dorinta de a-si folosi limba proprie in scoli si biserici, fiind sprijiniti de statul român. Aceasta idee i-a nemultumit puternic pe greci, care considerau ca nu exista aromâni.

Abia in anul 1905 sultanul de la Constantinopol emite o iradea, la 23 mai, prin care populatie aromâna este recunoscuta ca popor aparte, primind drepturi egale cu celelalte populatii din Imperiul Otoman, cu exceptia de a avea un conducator religios propriu.

In 1929 are loc debutul primului film de animatie cu sunet al lui Mickey Mouse, “Copilul carnavalului”.

In 1949 consiliul Parlamentului vest-german – Bundesrat, se intruneste si declara in mod oficial formarea Republicii Federale Germane.

In 1995 este lansat limbajul de programare Java.

In 1871 se naste Garabet Ibraileanu, critic, istoric si teoretician literar român; in 1902, Vladimir Streinu (Nicolae Iordache) – critic literar, eseist si poet român; in 1942, Gabriel Liiceanu – eseist si filosof român; in 1951, Anatoli Karpov – jucator rus de sah, iar in 1991, Lena Meyer-Landrut – cantareata si compozitoare germana de muzica pop.

In 1895 moare Franz Ernst Neumann, fizician si matematician, considerat fondatorul fizicii matematice; in 1906, Henrik Ibsen – dramaturg norvegian; in 1908, François Coppée – poet, prozator si dramaturg francez, iar in 2013, Georges Moustaki – cantaret francez.

Adauga un comentariu

*