Semnificatiile zilei de 8 mai

Astazi se sarbatoreste Ziua Mondiala a Crucii Rosii si a Semilunii Rosii, iar in România este sarbatorita Ziua Tatalui.

Dupa izbucnirea razboiului franco-prusac in 1870, Comitetul International infiinta prima Agentie de Informatii pentru Familiile Ranitilor si ale Soldatilor Capturati. La 4 iulie 1876, la Bucuresti, se infiinta Societatea Nationala de Cruce Rosie din România, iar la 23 august primeste recunostinta de la Comitetul International al Crucii Rosii. Dupa doua saptamani pleaca pe frontul din Serbia prima ambulanta româneasca. In 1928 se pun bazele Crucii Rosii Internationale, sarbatorita de atunci in fiecare an, pe 8 mai, ziua de nastere a lui Henry Dunant, primul laureat Nobelul pentru Pace in 1901. Miscarea Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie se bazeaza pe sapte principii fundamentale: Umanitate, Impartialitate, Neutralitate, Independenta, Voluntariat, Unitate, Universalitate.

Ziua Tatalui este sarbatorita, in tara noastra, in a doua duminica a lunii mai. A fost legiferata ca sarbatoare, in România, incepand cu anul 2010. Legea cu privire la aceasta zi a fost aprobata de Senatul României in luna iunie 2009, urmand ca in septembrie 2009, legea sa fie dezbatuta si aprobata in Camera Deputatilor. Semnificatia acestei zile este legata direct de pozitia unui tata in familie, precum ai in societate. Ziua Tatalui ajuta la recunoasterea contributiei individuale a fiecaruia dintre cei doi parinti la viata de familie in particular si la construirea societatii in general. Fiecare copil are nevoie atat de tatal cat si de mama sa, pentru a creste intr-un mod armonios. România era printre putinele state care nu aveau o astfel de traditie a sarbatorii zilei tatalui.

In 1885 trupa de opera a Teatrului National din Bucuresti prezenta primul spectacol in limba româna, “Linda de Chamonix”, de G. Donizetti.

In 1886 farmacistul John Pemberton vinde in Atlanta, pentru cinci centi, o sticla cu un remediu pentru durerile de cap si oboseala, care ulterior va fi cunoscut sub numele de Coca-Cola.

In 1921 incepe, la Bucuresti, Congresul Partidului Socialist din România, in perioada 8-12 mai, care hotaraste transformarea in Partidul Comunist din România, zi ulterior proclamata Ziua Partidului Comunist Român.

In 1972 este inaugurat Muzeul National de Istorie a României.

In 1899 se naste Friedrich Hayek, economist austro-englez, laureat Nobel pentru Economie in 1974; in 1903, Fernandel – actor francez; in 1945, Keith Jarrett, muzician american de jazz; in 1956, Victor Piturca – fotbalist si antrenor român; in 1975, Enrique Iglesias – interpret spaniol de muzica usoara, iar in 1986, Adrian Ropotan – fotbalist român.

In 1788 moare Giovanni Antonio Scopoli, medic și naturalist italian; in 1794, Antoine Lavoisier – chimist francez; in 1880, Gustave Flaubert – scriitor francez; in 1903, Paul Gauguin – pictor francez, iar in 1999, Dirk Bogarde – actor britanic.

Adauga un comentariu

*