Guvernul a aprobat majorarea salariilor bugetarilor

ciolos_la_guvern_60230700 (1)Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a precizat ca impactul bugetar ar putea fi de circa 500 de milioane de lei in 2016, in conditiile in care majorarile se vor aplica de la 1 august. Pentru 2017 a fost calculat un impact bugetar de 1,5 miliarde lei net (2,3 miliarde lei brut).

Dan Suciu a afirmat ca Ordonanta de Urgenta este necesara avand in vedere ca marea problema a sectorului bugetar sunt disfunctionalitatile pe diverse grile de salarizare.

Pentru unele categorii de bugetari, majorarile ar putea fi mai consistente. De exemplu, in cazul asistentilor sociali s-ar putea ajunge la cresteri de pana la 20%.

„Avem 24 de clase salariale care s-au suprapus. Prin Ordonanta de Urgenta depasim acest handicap si aceasta problema”, a spus purtatorul de cuvant al Guvernului.

Potrivit acestuia, difunctionalitatile apar mai ales la nivelul salariilor mici. De aceea, modificarile vor fi facute „undeva pe la jumatatea claselor de salarizare”. De asemenea, vor fi eliminate situatiile in care pentru munca egala se aplica salarizari diferite.

Dacian Cioloș a mai spus că ordonanța se va aplica din a doua jumătate a acestui an și a motivat-o prin nevoia de a corecta anumite lucruri „imorale sau chiar ilegale” din salarizarea bugetarilor.

Cioloș a mai anunțat că Executivul va pune în dezbatere publică și un proiect de lege privind salarizarea unitară a bugetarilor, împreună cu un proiect de lege privind reforma administrativă.

Potrivit premierului, miercuri are loc o primă discuție pe marginea proiecutului de Ordonanță de Urgență, urmând să fie adoptat în ședința de săptămâna viitoare, dupa discuții cu partenerii sociali, potrivit Hotnews.ro.

„Astăzi vom avea o primă discutie pe acest proiect de ordonanță, cu obiectivul de a-l adopta săptămâna viitoare, după discuțiile cu partenerii sociali, în așa fel încât să fie aplicabil din a doua jumătate a acestui an”, a spus Cioloș.

Premierul consideră că Ordonanța de Urgență este necesară în vederea unei corectări imediate a disfuncționalităților legate de salarizarea bugetarilor. „Astazi o sa avem o prima discutie pe un proiect de OUG pe care ni-l putem asuma noi, ca Guvern, si care vine cu ideea unei corectari imediate a disfunctionalitatilor care au venit pe fondul cresterii salariului minim si a comprimarii claselor salariale in jumatate inferioara a grilei de salarizare”, a precizat Ciolos.

Executivul are în şedinţa de miercuri o primă discuţie asupra proiectului de lege privind salarizarea bugetarilor, după cum anunţa la începutul acestei săptămâni premierul Dacian Cioloş, el explicând că se află în lucru două variante, anunţă Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Guvernului , pe agenda şedinţei săptămânale de Guvern se mai află un proiect de hotărâre privind relocarea refugiaţilor în România, dar şi o ordonanţă referitoare la stabilirea unor măsuri de reorganizare la nivelul administraţiei publice centrale.

Referitor la legea salarizării, premierul Cioloş a declarat: „Avem o dată soluţia aceasta a mobilizării resurselor bugetare până în 2020, limitate aşa cum sunt, şi să vedem ce putem face cu ele şi să gândim o lege pe patru ani pornind de la un nivel de salariu minim şi de acolo în sus să vedem ce şi unde putem reechilibra lucrurile sau o altă abordare la care ne gândim la fel foarte serios. În măsura în care considerăm că nu putem pune pe masă un proiect de lege al salarizării bugetare realist multianual, cu şanse de aplicare, să vedem ce putem face în anul care vine cu resursele pe care ştim că le putem mobiliza prin proiectul de buget pe care îl vom propune şi să venim cel puţin cu această primă fază a reechilibrării, urmând să gândească viitorul Guvern, viitorul Parlament, în funcţie de ce îşi asumă şi din punct de vedere al politicii bugetare, o continuare a acestei abordări”, preciza prim-ministrul.

De asemenea, Executivul ar putea decide noi revocări şi numiri la nivelul prefecţilor şi subprefecţilor.

Confederaţia Naţională Sindicală ‘Cartel Alfa’ solicită marţi guvernanţilor, într-o scrisoare publică, finalizarea discuţiilor cu partenerii sociali referitoare la mecanismul creşterii salariului minim pe economie, salarizarea bugetarilor şi legislaţia privind negocierea contractelor colective de muncă, în vederea evitării unor acţiuni de protest.

„Vă solicităm în numele celor care vor să trăiască decent din munca lor şi nu ca asistaţi social, să depuneţi efortul de a reveni asupra unei gândiri ce nu asigură viitorul acestei ţări, a celor care au hotărât să trăiască aici, dar la un nivel european. Vă solicităm să definitivaţi discuţiile cu partenerii sociali pentru a rezolva problemele legate de:mecanismul creşterii salariului minim pe economie, salarizarea bugetarilor, legislaţia care se referă la negocierea contractelor colective de muncă, activarea dialogului social la un nivel demn de un stat european”, se arată într-o scrisoare deschisă adresată premierului şi membrilor Guvernului României.

Adauga un comentariu

*