Semnificatiile zilei de 2 mai

Astazi in România se sarbatoreste Ziua Tineretului, instituita in 2004. Cu aceasta ocazie sunt organizate activitati sociale, culturale, artistice si sportive care vizeaza domeniile de interes ale tineretului, in toate orasele din tara. Scopul acestor activitati este de a creste gradul de implicare al tinerilor in viata sociala si culturala, dar si de familiarizare a lor cu notiuni ca voluntariat, parteneriat si participare. Voluntariatul este o atitudine europeana, care a inceput sa conteze inclusiv pe piata fortei de munca din România, pentru ca una dintre cheile succesului este implicarea in proiecte a caror miza este dobandirea de experienta. Este o oportunitate oferita tinerilor de a se exprima in cadrul unor activitati care sa fie pe placul lor si de a se implica nemijlocit si in organizarea lor.

In 1635 se deschide, la Paris, “Jardin Royal des plantes médicinales” – Gradina regala de plante medicinale – plantata sub instructiunile medicilor regelui Ludovic al XIII-lea, Jean Hérouard si Guy de La Brosse; cinci ani mai tarziu ea va fi deschisa largului public.

In 1989 Ungaria isi deschide frontiera cu Austria si incepe demontarea gardului de sarma ghimpata de la Hegyeshalom, marcandu-se, astfel, inceputul caderii Cortinei de Fier.

In 2011 teroristul Osama bin Laden, fondator si lider al-Qaida, este ucis de catre fortele speciale americane din Abbottabad, Pakistan, in cursul operatiunii cu numele de cod “Neptune Spear”.

In 1660 se naste Alessandro Scarlatti, compozitor Italian; in 1772, Novalis (Friedrich Leopold von Hardenberg) – poet german; in 1802, Heinrich Magnus – chimist si fizician german; in 1940, Ion Lotreanu – poet, prozator si eseist român; in 1946, Octavian Andronic – caricaturist si jurnalist român; in 1955, Donatella Versace – designer italian; in 1975, David Beckham – fotbalist englez, iar in 2015, Prințesa Charlotte de Cambridge – fiica Printului William, Duce de Cambridge.

In 1519 moare Leonardo da Vinci, pictor, sculptor, inginer si arhitect renascentist italian; in 1857, Alfred de Musset – poet, dramaturg si prozator francez; in 1999, Oliver Reed – actor britanic;,in 2003, George Tarnea – poet român, iar in 2015, Maia Plisețkaia – regizoare rusa de balet, maestra in balet, coreografa, actrita si fosta balerina.

Adauga un comentariu

*