Semnificatiile zilei de 1 mai

Astazi este Ziua Internationala a Muncii si Ziua Mondiala a Rasului – sarbatorita anual in prima duminica a lunii mai.

Ziua Internationala a Muncii a fost desemnata in 1889 de catre Congresul Internationalei Socialiste, in memoria victimelor grevei generale din Chicago. In 1872, peste 100 de mii de lucratori din New York, majoritatea din industria constructiilor, demonstreaza pe strazi cerand reducerea timpului de lucru la 8 ore. Cativa ani mai tarziu, in 1886, are loc intrunirea Federatiei Sindicatelor din Statele Unite si Canada – precursoarea Federatiei Americane a Muncii, moment in care George Edmonston – fondatorul Uniunii Dulgherilor si Tamplarilor – initiaza introducerea unei rezolutii care stipula ca: “8 ore sa constituie ziua legala de munca de la si dupa 1 mai 1886”. La 1 mai 1886 au loc proteste pe intreg teritoriul Statelor Unite, cea mai mare demonstratie avad loc la Chicago, la care au participat peste 90 de mii de demonstranti, dintre care 40 de mii se aflau in greva. Rezultatul a fost benefic, peste 35 de mii de muncitori castigand dreptul la ziua de munca de 8 ore, fara reducerea salariului. Trei zile mai tarziu, insa, in Piata Haymarket din Chicago, unde peste 65.000 de muncitori protestatari isi cereau drepturile, intervine politia impuscand 4 grevisti si ranind multi altii. In seara aceleiasi zile protestele continua in Piata Haymarket, cand, din multime, este aruncata o bomba pre coloana de politisti. Sunt raniti 66 de politisti, dintre care 7 vor deceda. Politia riposteaza cu focuri de arma, ranind 200 de oameni, dintre care cativa mortal. In România, aceasta zi este sarbatorita din 1890.

Ziua Mondiala a Rasului a fost propusa de catre doctorul indian Madan Kataria, care a constatat ca rasul sporeste capacitatea de concentrare si rezistenta la efort, creste increderea in propria persoana si imbunatateste relatiile cu cei din jur. In acest sens savantul a publicat un articol, in 1995, intitulat”Laughter, the Best Medicine” – “Râsul, cel mai bun medicament”. Explicatia consta in faptul ca rasul favorizeaza in mod natural respiratia, ca si cantatul, tusitul si stranutatul, care impinge expirarea dincolo de limita respiratiei de baza, producand o inspirare mai profunda, contribuind la buna oxigenare a tuturor tesuturilor din corp. Au fost deschise, in India, primele “Cluburi de terapie prin ras”, care in cativa ani, au fost adoptate si de alte tari, precum SUA sau China. Dr. Madan Kataria a organizat, la 11 ianuarie 1998, prima “Zi Mondiala a Rasului”, in cadrul careia, timp de cateva minute, 10.000 de membri ai cluburilor au ras si au aratat lumii intregi ca isi “iau rasul in serios”.

In 1707 Anglia se uneste cu Scotia sub numele de Marea Britanie.

In 1831 se infiinteaza, la Bucuresti, Arhivele Statului din Tara Româneasca.

In 1899 companua Bayer introduce “aspirina” in Germania.

In 2002 ia fiinta Garda de Mediu din România.

In 2003 intrat in vigoare noul Cod Postal din România.

In 1859 se naste Alexandru Philippide, lingvist si filolog român, membru al Academiei Române; in 1896, Mihai Ralea – sociolog, psiholog, eseist si politician român, membru al Academiei Române; in 1923, Ion Popescu-Gopo – regizor, scenarist, desenator si caricaturist român; in 1955, Gheorghe Costin – dirijor român, iar in 1962, Maia Morgenstern – actrita româna de teatru si film, ambasador pentru Alianta Civilizatiilor in România.

In 1873 moare David Livingstone, misionar scotian; in 1934, Paul Zarifopol – critic literar, initiatorul editiei critice a operelor lui Ion Luca Caragiale; in 1949, Gheorghe Petrascu – pictor român, iar in 1994, Ayrton Senna – pilot brazilian de Formula 1, triplu campion mondial.

Adauga un comentariu

*