Semnificatiile zilei de 30 aprilie

Astazi este Ziua Internationala a Jazzului, stabilita in 2011, cu ocazia Conferintei Generale UNESCO. Aceasta sarbatoare are rolul de a reuni comunitati, scoli, artisti, istorici, academicieni si pasionati de jazz din toata lumea pentru a sarbatori si pentu a invata despre arta jazz-ului, radacinile sale, viitorul acestuia si impactul lui. In România, anul acesta va avea loc un concert aniversar de gala care va reuni pe scena de la Cluj, intr-un show unic, peste 50 de muzicieni, maestri ai improvizatiei in jazz. Editia din acest an va fi dedicata celor doi muzicieni care au compus standardul de jazz „Take Five”: Paul Desmond si Dave Brubeck. Intr-o interpretare unica si complexa, pentru prima data Take Five va fi pus in scena cu influente simfonice, traditionale, folclorice nationale, lautaresti si militare.

In 1789 George Washington depune juramantul, pe terasa de la Federal Hall din Wall Street, New York, devenind astfel primul presedinte al Statelor Unite.

In 1896 este adopta Legea invatamantului primar si normal-primar – “Legea Poni” – si se infiinteaza “Casa Scoalelor” care va avea in administrare fondurile destinate construirii de edificii scolare si achizitionarea mobilierului aferent.

In 1939 Franklin Delano Roosevelt devinee primul Presedinte american care apare pe un post tv.

In 1990 are loc deschiderea Centrului Nord-Sud al Consiliului Europei, la Lisabona.

In 1993 jucatoarea iugoslava de tenis de camp, Monica Seles, nr.1 mondial al vremii, este grav ranita de un fervent suporter al lui Steffi Graf.

In 2004 este descoperit SASSER, un “Computer worm”, care doar in cateva zile a infectat o mare parte din computerele din lumea intreaga.

In 1777 se naste Carl Friedrich Gauss, matematician si astronom, unul dintre cei mai mari oameni de stiinta germani; in 1857, Eugen Bleuler – psihiatru elvetian, cunoscut pentru cercetarile sale in domeniul bolilor mintale si pentru identificarea si denominarea schizofreniei; in 1893, Joachim von Ribbentrop – diplomat nazist; in 1926, Septimiu Sever – actor român de teatru si film, iar in 1937, Francisc Bartok – pictor român.

In 1883 moare Edouard Manet, pictor francez, precursorul impresionismului; in 1908, Dimitrie Negreanu – fizician român, primul doctor in fizica din România; in 193, Anna de Noailles (nascuta Brâncoveanu) – scriitoare franceza; in 1945, Eva Braun – fotograf german, sotia lui Adolf Hitler si insusi Adolf Hitler – politician german, dictator al Germaniei Naziste, iar in 2011, Ernesto Sabato – scriitor, pictor si fizician argentinian.

Adauga un comentariu

*