Beneficiile legumelor de primavara

Primavara soseste cu temperaturi mai ridicate si mult mai placute decat cele din anotimpul friguros dar si cu multe fructe si legume care aduc multe beneficii sanatatii. Legumele de primavara pot diversifica mesele dvs. iar dietele vor fi mai pline de culoare dar si vitamine.

1. Ridichile roşii

Ridichile sunt o excelentă sursă de acid folic (recomandat tuturor femeilor însărcinate sau celor vor să devină mame), antioxidanţi şi vitamina C, atât de importantă în special primăvara, când suntem mai expuşi la răceli şi gripă. De asemenea, contin calciu, fier, fosfor, magneziu şi potasiu.
Consumă-le în salate de crudităţi alături de verdeţurile proaspete de primăvară pentru a beneficia de un plus de enzime şi clorofilă care purifică sângele.

2. Rucola

În combinaţie cu roşiile cherry, uleiul de măsline şi zeama de lămâie, rucola devine foarte gustoasă. Este o salată potrivită pentru a fi consumată alături de paste integrale simple (cu ulei, usturoi, busuioc, parmezan) sau o friptură de vită/pui.
Conţine foarte puţine calorii, o poţi folosi în toate combinaţiile de salată pentru a asigura volum, precum şi nutrienţi valoroşi cum ar fi vitamina A, C, K, calciu, potasiu, fier.

3. Sparanghel

Aceasta leguma poate sa rasara inca din luna februarie si poate fi una din cele mai sanatoase pe care o puteti manca. Sparaghelul este bogat in proteine si are putine calorii, contine un nivel ridicat de fibre alimentare. In plus, sparanghelul este o sursa excelenta de vitaminele A, C, K, acid folic, calciu, magneziu si potasiu. Sparanghelul poate fi usor introdus in dieta dvs. intrucat poate fi usor si rapid pregatit (pur si simplu pus pe gratar sau lasat la abur cateva minute) pentru a se transforma intr-o garnitura sanatoasa. O tulpina de sparanghel contine doar 4 calorii si ofera organismului cantitati importante de acid folic, potasiu si fibre.

4. Ceapa verde

Exista mai multe soiuri de ceapa, dar primavara este intalnita mai ales ceapa verde. Aceasta poate fi consumata in salate, supe si in compozitia anumitor preparate culinare. Cu putine calorii, bogata in potasiu, fosfor si calciu, ceapa este un diuretic natural si ajuta la tratarea astmului dar si la scaderea colesterolului.

5. Mazare

Primavara puteti consuma mazare proaspata, fie gatita, fie cruda, in salate. Aceasta leguma cu gust dulce si placut este bogata in vitaminele A, C si K, dar si mangan, fier, acid folic. De asemenea, mazarea contine si alte minerale si vitamine utile organismului pentru a functiona optim. In plus, aceasta leguma contine fibre necesare pentru o buna digestie. Puteti pastra in frigider mazarea proaspata timp de 2-4 zile.

6. Sfecla

Este o leguma de primavara care are in compozitei multi fitonutrienti cu rol antioxidant, dar si magneziu, potasiu, fier, acid folic, fosfor, vitamina A, C si PP. Aceasta va contribui la detoxifierea organismului de toxine, dar are si rol antiinflamator. Sfecla rosie actioneaza in directia scaderii hipertensiunii arteriale, scade riscul de boli cardiovasculare si lupta impotriva anemiei feriprive.

7. Rosii

Sunt unele din cele mai consumate legume de primavara. Contin potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu, seleniu, vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina E dar si calciu sau licopen. Persoanele care mananca in mod constant rosii vor dezvotla mai putine boli cardiovasculare, depresii, vor putea preveni aparitia osteoporozei si a unor tipuri de boli degenerative si cancere.

8. Fasole verde

Fasolea verde are in compozitie cantitati importatne de vitamina A si C care impreuna contribuie la mentinerea sanatatii sistemului imunitar. In plus, in fasolea verde se mai gaseste betacaroten necesar intregului organism, pentru eliminarea radicalilor liberi.

9. Busuioc

Agreat pentru aroma sa puternica si gustul placut, busuiocul poate fi adaugat mai ales la salate, paste dar si sosul de rosii. Este bogat in vitamina A dar si flavonoide care ajuta la protejarea structurilor celulare ale corpului dar si a cromozomilor de radiatii. S-a dovedit stiintific faptul ca persoanele care consuma mai mult busuioc au un nivel mai mic de colesterol si in cazul acestora exista probabilitati mai mici de a inregistra un atac de cord. De asemenea este cunoscut si rolul busuiocului de a relaxa muschii, vasele de sange si de a imbunatati circulatia sangelui.

Sursa: http://www.sfatulmedicului.ro
http://www.eva.ro

Adauga un comentariu

*