Semnificatiile zilei de 17 martie

Püha-Patricku-päevIn 1737 este celebrata pentru prima data “Ziua Sfantului Patric” – Saint Patrick’s Day – la Boston, insa cea mai mare parada urmeaza a fi cea din 1756, de la New York. Ziua Sf. Patric este si Ziua Nationala a Irlandei.

In 1866 incepe sa functioneze Banca României, creata prin transformarea Bancii Imperiului Otoman sub numele de “Bank of Roumania”, primul presedinte al Consiliului de Administratie al bancii fiind Ion Ghica.

In 1901 cele 71 de tablouri ale pictorului olandez Vincent van Gogh expuse la galeria Bernheim-Jeune din Paris creaza senzatie la 11 ani de la moartea artistului.
In 1948 este semnat, la Bruxelles, actul de nastere al Uniunea Europei Occidentale de catre Belgia, Franta, Luxemburg, Olanda si Marea Britanie; U.E.O. este singura organizatie europeana cu componenta de aparare infiintata in perioada razboiului rece si are, in prezent, 28 de tari.

In 1990 este inaugurata noua opera pariziana, Opéra Bastille.

In 1819 se naste Alecu Russo, poet, prozator, eseist, memorialist si critic literar român, ideolog al generatiei de la 1848, autorul volumului “Cântarea României”; in 1834, Gottlieb Daimler – inginer si inventator german, constructorul primei motociclete si cel care a imbunatatit numeroase motoare; in 1881, Walter Rudolf Hess – fiziolog elvetian, laureat Nobel pentru Fiziologie sau Medicina in 1949 “pentru descoperirea organizarii functionale a diencefalului ca un coordonator al activitatilor organelor interne”; in 1919, Nat King Cole – cantaret american; in 1949, Brandusa Prelipceanu – jurnalista si traducatoare româna, iar in 1951, Kurt Russell – actor american.

In anul 180 moare Marcus Aurelius, împărat roman; in 1853, Christian Doppler – fizician si matematician austriac, devenit celebru pentru ipoteza care acum este cunoscuta sub denumirea de Efectul Doppler; in 1941, Nicolae Titulescu – om politic, diplomat, jurist si profesor român, ministru al afacerilor straine, ministru plenipotentiar, fost presedinte al Ligii Natiunilor, membru titular al Academiei Române; in 1956, Irene Joliot-Curie – fizician si chimist francez, laureata a Premiului Nobel pentru Chimie in 1935, pentru descoperirea radioactivitatii artificiale, fiica savantilor Pierre si Marie Curie, iar in 2011, Romul Munteanu – critic, istoric literar si editor român.

Adauga un comentariu

*