Cum să avem o alimetație sănătoasă

alimentatie-sanatoasaAlimentaţia este unul dintre subiectele cel mai des abordate în discuţiile despre un stil de viaţă sănătos, dar foarte multe persoane dau greş pentru că au prea multe reguli şi totul pare prea complicat.

Un stil de viaţă sănătos semnifică să renunţăm la alimentele de tip fast-food, la preparatele bogate în grăsimi, la consumul excesiv de cafea şi alcool şi să prefere ceea ce natura ne oferă cu generozitate: fructe şi legume proaspete, sucuri naturale, lactate şi alimente preparate termic într-un timp cât mai scurt, astfel încât produsul final să nu piardă proprietăţile benefice (vitamine, săruri minerale). În numărul de astăzi vă prezentăm, aşadar, regimul alimentar necesar pentru păstrarea unui organism tânăr şi viguros.

Alege alimente care îţi prelungesc viaţa
Termenul dieta vine din latinul „diaeta“ care înseamnă mod de viaţă, dar majoritatea oamenilor echivalează dieta cu deprivarea sau au impresia că-şi refuză ceea ce doresc cu adevărat.

Este important să ştii că dacă urmezi un regim alimentar sănătos nu trebuie să te gândeşti că îţi refuzi şi interzici constant anumite alimente – pur şi simplu ai grijă de tine în fiecare zi, oferindu-i organismului şi creierului tău darul sănătăţii de care te vei bucura pe termen lung.

Cunoaşte beneficiile alimentelor pe care le consumi
Cunoaşte şi înţelege ce efect au anumite alimente asupra organismului tău. De exemplu, ştiai că nucile îţi hrănesc creierul cu vitamina B12, care ar putea fi de ajutor în prevenirea bolii Alzheimer? Sau că varza creaţă (kale) este una dintre legumele cu frunze verzi cu cei mai mulţi nutrienţi care îmbunătăţeşte vederea şi poate preveni cancerul sau că 2 linguri de ulei de cocos te pot ajuta să scapi de grăsimea de pe abdomen?

Pe lângă creşterea aportului de vitamine, minerale, antioxidanţi şi fibre, consumul de fructe şi legume de cel puţin cinci ori pe zi este legat de un risc scăzut de instalare a unei serii de boli croncie, precum maladiile cardiovasculare şi unele tipuri de cancer.

Începe să găteşti acasă
Gătitul acasă este foarte important într-un regim de viaţă sănătos. Dacă îţi cumperi alimentele şi îţi găteşti singură masa vei fi mai atentă la ceea ce consumi. Dacă faci o singură schimbare în stilul tău de viaţă, fă tot posibilul să începi să consumi mâncare gătită. Este adevărat că suntem cu toţii ocupaţi , dar ai putea încerca să găteşti câteva feluri de mâncare când ai timp şi apoi să le congelezi. Fă tot posibilul să mănânci mâncare adevărată.

Uită de dietele sărace în grăsimi sau fără zahăr şi nu mai comanda mâncare de tip fast food (are foarte mult zahăr şi aditivi de care nu ai nevoie!). Oricât de sănătos ar arăta un fel de mâncare (şi restaurantele folosesc tot felul de trucuri pentru ca mâncarea lor să pară sănătoasă şi atractivă) de multe ori sunt grăsimi şi zahăr în exces care nu sunt bune pentru tine.

Fii conştientă de relaţia ta cu alimentele
Este important să ştii ce tip de relaţie ai cu alimentele, cei mai  mulţi dintre noi avem relaţii complexe cu mâncarea care ar putea fi nesănătoase. Gândeşte-te cu atenţie dacă ai probleme emoţionale în privinţa asta. Am crescut într-o cultură în care este nepoliticos să nu termini tot din farfurie, sau suntem răsplătiţi cu mâncare după ore lungi de muncă, iar viaţa noastră socială tinde să se rotească în jurul consumului.

Cel mai probabil am mâncat mai mult decât avem nevoie de când suntem foarte mici. Dacă îţi dai seama de ce mănânci în cicluri negative, asta ar putea fi soluţia către un regim alimentar sănătos. Învaţă să faci diferenţa între momentele în care îţi este poftă şi cele în care chiar îţi este foame ţinând un jurnal alimentar.

Hidratează-te
Apa este foarte importantă. Ţine departe senzaţia de foame şi îţi curăţă întreg organismul. Obişnuieşte-te să ai apă cu tine tot timpul. Ceaiurile de plante sunt de asemenea de ajutor. Sucurile de fructe sunt un alt mod minunat de a-i conferi organismului nutrienţii necesari fără a lua kilograme în plus (atât timp cât nu pui prea multe fructe în ele!).

Renunţă la sucurile dietetice
Sucurile nu ar trebui să facă parte din dieta ta, fie că vorbim de cele dietetice sau de alt fel. Apa trebuie să fie principala băutură de peste zi. Potrivit unui studiu publicat în American Journal of Nutrition, persoanele care consumă, în general, mai multă apă, în detrimentul sucurilor, băuturilor alcoolice şi a celor acidulate, tind să aibă o dietă mai sănătoasă, inclusiv mai bogată în fibre şi mai săracă în zahăr, şi să consume mai puţine alimente foarte bogate în calorii.

Fă cât mai multă mişcare
Mişcarea este esenţială pentru o stare de sănătate bună pe termen lung şi o îmbătrănire graţioasă. Pe lângă faptul că îţi meţine corpul în formă, eliberează endorfine care te fac mai fericită şi te ajută să ţii  sub control stresul, nivelul de energie şi somnul. Este de asemenea adevărat că dacă mănânci sănătos şi nu slăbeşti înseamnă că nu faci suficientă mişcare, iar dacă faci mişcare şi nu slăbeşti, înseamnă că nu urmezi un regim alimentar adecvat. Un echilibru între cele două este esenţial pentru sănătatea ta.

O alimentaţie sănătoasă nu este una care te privează de alimente, ci una care te face mai puternică. Mănâncă alimente neprocesate şi îţi vei îmbunătăţi şansele de a avea o viaţă sănătoasă şi  mai lungă.

Găseşte-ţi Echilibru
Nu este grav dacă din când în când bei un pahar de vin roşu sau mănânci nişte ciocolată. Trebuie să te bucuri de viaţă şi să-ţi găseşti echilibrul. Tocmai de asta este bine să ai o zi pe săptămână în care poţi trişa, un lucru de mare ajutor pentru disciplina şi atitudinea generală şi care ajută metabolismul să se menţină stabil. O altă alternativă, ar fi faimoasa regulă 80:20 – un regim de viaţă sănătos care îţi permite să te hrăneşti în proporţie de 80% cu mâncare sănătoasă şi să savurezi ce-ţi trece prin minte, în proportie de 20 de procente.

Sursa: http://www.csid.ro/

http://ziarullumina.ro/

Adauga un comentariu

*