Stresul cronic este asociat cu pierderi de memorie

stresOamenii supuşi stresului cronic prezintă un risc ridicat de a suferi pierderi de memorie, potrivit unui nou studiu publicat în Journal of Neuroscience. Studiile anterioare au arătat o legătură între stresul cronic şi anxietate pe termen lung.

O echipă de cercetători condusă de Jonathan Godbout, profesor de neuroştiinţe la Universitatea din Ohio, a analizat relaţia dintre expunerea prelungită la stres şi pierderi de memorie pe termen scurt la cobai. În cele din urmă, oamenii de ştiinţă speră că aceste descoperiri vor fi de ajutor persoanelor care suferă de stres.

Echipa a obişnuit cobaii cu un labirint care avea avea o ieşire. Apoi, au expus cobaii la vizite repetate ale unui cobai mai mare şi agresiv. Cei care au fost nevoiţi să se confrunte cu intrusul în mod repetat au avut dificultăţi în a-şi aminti locaţia ieşirii, pe de altă parte cobaii care nu erau stresaţi au găsit-o cu uşurinţă.

Problema s-a rezolvat în 28 de zile, dar până atunci, cobaii au au prezentat semne de anxietate, ca simptom al comportamentului depresiv.

Incapacitatea de a-şi aminti a coincis cu schimbări măsurabile în creierului cobailor. Celulele sistemului imunitar au apărut în creierului cobailor stresaţi, indicând inflamaţia ca răspuns al sistemului imunitar la stres.

Mai mult, analiza hipocampusului a dezvăluit un deficit în dezvoltarea de neuroni noi la perioadă de 10 -28 de zile după ce perioada stresantă a luat sfârşit.

Echipa de cercetători a concluzionat că pierderile de memorie pe termen scurt sunt asociate cu inflamaţia la nivelul creierului şi  a sistemuulu imunitar. John Sheridan, director Institutul pentru Cercetare Medicală Comportamentală din Ohio, explică: „Celulele sistemului imunitar provin de la măduvă, iar aceste celule pot migra către zone ale creierului asociatecu activitatea neuronală ca răspuns la stres. ”

Experienţa de a fi dominat în mod constant de un cobai alfa şi înfrângerea în mod repetat reprezintă un tipar familiar pentru persoanele care trăiesc cu stres cronic.

Oamenii de ştiinţă speră că o mai bună înţelegere a stresului şi a problemelor cognitve poate contribui la crearea unor strategii pentru cei care se confruntă cu anxietate, depresie şi probleme precum stresul post traumatic.

Jonathan Godbout explică: “Impactul asupra memoriei şi confirmarea că inflamaţia la nivelul creierului este cauzată de răspunsul sistemului imunitar sunt descoperiri importante. Este posibil să putem identifica ţinte pe care le putem trata farmaceutic sau din punct de vedere comportamental.”

Sursa: www.csid.ro

Adauga un comentariu

*