Semnificatiile zilei de 11 februarie

Astazi este sarbatorita Ziua Mondiala a Bolnavului, instituita de Papa Ioan Paul al II-lea, la 13 mai 1992, printr-o scrisoare, la cererea Consiliului Pontifical pentru Pastoratia Lucratorilor Sanitari. Prima celebrare solemna a Zilei Mondiale a Bolnavului a fost sarbatorita in 1993, la Lourdes. Data a fost aleasa spre a celebra prima aparitie a Sfintei Fecioare Maria la Lourdes. In România, Ziua Mondiala a Bolnavului este marcata de comunitatile romano-catolice si greco-catolice prin slujbe religioase si rugaciuni care au loc in biserici, dar si prin vizitele reprezentantilor in spitale sau azile de batrani. Aceasta zi este dedicata tuturor bolnavilor, dar si lucratorilor sanitari, credinciosilor crestini, voluntarilor si familiilor celor suferinzi.

In SUA, astazi se sarbatoreste Ziua Inventatorilor Americani, instituita in memoria lui Thomas Alva Edison – nascut in aceasta zi – considerat cel mai important inventator american.

In 1809 este inventat vaporul cu aburi de catre inginerul american Robert Fulton.

In 1929 este inregistrata cea mai scazuta temperatura din România: -38,5°C la Bod in Depresiunea Brasovului.

In 1971 este semnat Tratatul cu privire la interzicerea amplasarii armelor nucleare si a altor arme de distrugere in masa pe fundul marilor si al oceanelor si in subsolul acestora.

In 1991 se infiinta, la Haga, Organizatia Natiunilor si Popoarelor Nereprezentate (UNPO) – un fel de “Natiuni Unite Alternative”, cu scopul de a ajuta popoarele si natiunile nereprezentate in cadrul ONU sa-si faca auzita vocea in organizatiile internationale.

In 1998 este licitat manuscrisul melodiei “Candle in the Wind”, rescrisa special de Elton John si de textierul sau, Bernie Taupin, pentru funeraliile printesei Diana.

In 1841 se naste Ioan D. Caragiani, folclorist si traducator, membru fondator al Societatii Academice Române; in 1847, Thomas Alva Edison – inventator si cercetator in domeniul electricitatii, care a realizat, printre altele, telegraful, fonograful, microtelefonul si lampa cu incandescenta; in 1926, Leslie Nielsen – actor canadian; in 1969, Jennifer Aniston – actrita americana; in 1981, Kelly Rowland – cantareata Americana, iar in 1982, Florin Lovin – fotbalist român.

In 1650 moare René Descartes, filosof francez, autor al celebrelor “Discurs asupra metodei” si “Meditatii metafizice”; in 1868, Leon Foucault – fizician francez, care a demonstrat, gratie pendulei, miscarea de rotatie a Pamântului; in 1987, Radu Codreanu – biolog si citolog român, academician, iar in 2013, Mihail-Radu Solcan – filosof român.

Adauga un comentariu

*