Semnificatiile zilei de 29 ianuarie

henry-ford-soybean-car-700x549Astazi este Ziua Internationala a Automobilului, data la care, in 1769, realizarea inginerului Karl Benz, Motorwagen, primeste brevet imperial. Acest prim vehicul era propulsat de un motor cu explozie in patru timpi, alimentat cu benzina. Scotea un zgomot infernal si un nor gros de fum urat mirositor. In plus, masina demara greu. Pentru a porni trebuia incalzit mai intai motorul cu apa fierbinte, iar apoi trebuia impinsa masina, in timp ce soferul manevra pornirea de la punctul de comanda. Marea performanta insa nu statea atat in faptul ca vehiculul mergea fara sa fie tractat de animale, cat in viteza cu care isi facuse demonstratia in fata publicului: pe drum drept, atingea 16 km pe ora. Modelul primului automobil a fost produs in trei exemplare. Unul se afla si astazi la Muzeul Tehnicii din Munchen, celelalte doua disparand.

In 1806 apar vehiculele dotate cu motoare cu ardere interna care functionau cu combustibil lichid. In jurul anului 1900 apar si vehiculele cu motor electric. Automobilul se impune cu rapiditate in tarile dezvoltate ca principal mijloc de transport. Industria constructoare de automobile ia un avant puternic mai ales dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Daca la inceputul secolului XX existau cateva sute de mii, la inceputul perioadei postbelice existau pe plan mondial peste 500.000 de automobile, ca in 2007 productia mondiala anuala sa depaseasca 70 de milioane de unitati. Germanul Nikolaus Otto realizeaza motorul cu benzina in patru timpi, iar cel similar cu motorina este creatia lui Rudolf Diesel.

Un alt german, Christian Friedrich Schönbein, creeaza, in 1838, motorul care functioneaza cu pila de combustie cu hidrogen. Automobilul electric isi datoreaza aparitia maghiarului Ányos Jedlik (unul din inventatorii motorului electric) si francezului Gaston Planté (care a inventat bateria cu acid si cu plumb). In 1856 Regina Victoria a infiintat ordinul Crucea Victoria, initial pentru a-i distinge pe militarii britanici cu merite deosebite in Razboiul Crimeei.

In 1896 doctorul Emile Grubbe a utilizat pentru prima oara radiatiile pentru a tratata cancerul de san al pacientei sale Rose Lee din Chicago.

In 1923 Consiliul de Ministri aproba statutul Uniunii Generale a Industriasilor din România – UGIR.

In 1981 se da in exploatare cel mai mare pod de pe Siret, in zona hidrocentralei Galbeni.

In 2012 Horia Tecau castiga finala de dublu mixt la Australian Open.

In 1860 se naste Anton Cehov, scriitor rus; in 1866, Romain Rolland – scriitor francez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1915; in 1890, Boris L. Pasternak – poet, prozator si traducator rus, laureat al Premiul Nobel pentru Literatura in 1958; in 1895, Dumitru D. Rosca – filosof român, membru al Academiei Române; in 1926, Tudor Vornicu – jurnalist român; in 1954, Oprah Winfrey – actrita si gazda de talk show american; in 1956, Florin Calinescu – actor român de teatru și film, iar in 1962, Oana Pellea – actrita româna de teatru si film.

In 1939 moare William Butler Yeats, poet englez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1923; in 1996, Marian Hudac – actor roman, iar in 2015, Alexander Vraciu – aviator american de origine româna.

Adauga un comentariu

*