Semnificatiile zilei de 17 decembrie

In 1790 este decoperita, in Mexico City, “Piatra Soarelui” inscriptionata cu calendarul Aztec, o piatra de 3,58 metri in diametru, 0,9 metri grosime si o greutate de 24 de tone.

In 1851 se infiinteaza Conservatorul de muzica din Bucuresti, din initiativa lui Andrei Wachmann si a lui Ludovic Wiest.

In 1890 este infiintata, la Bucuresti, “Liga pentru unitatea culturala a tuturor românilor”, care a avut o bogata activitate culturala si politica pentru intarirea unitatii românilor din România si Transilvania, Liga in care au activat Take Ionescu, Octavian Goga, Vasile Alexandrescu Urechia.

In 1909 se adopta, de catre Camera Deputatilor, “Legea privind sindicatele functionarilor statului”, care interzicea dreptul de asociere si de greva tuturor salariatilor statului, ai judetelor si comunelor.

In 1938 are loc premiera piesei “Jocul de-a vacanta” de Mihail Sebastian, la Teatrul de Comedie din Bucuresti, in regia lui Sica Alexandrescu, in distributia caruia s-au numarat V. Maximilian, George Vraca, Misu Fotino.

In 1971 Marea Adunare Nationala adopta “Legea cetateniei române”, care prevedea pierderea cetateniei române de catre cei care pleacau din tara in mod clandestin sau fraudulos si de catre cei care, aflandu-se in strainatate, se faceau vinovati de “fapte ostile”.

In 1989 la Timisoara incepe sa se traga in manifestanti, la ordinele lui Ceausescu, in mai multe zone: din Piata Libertatii pana la Opera, in zona Podului Decebal, pe Calea Lipovei; intrarile in oras erau blocate de Tab-uri si intreg orasul, supravegheat de elicoptere militare.

In 2000 are loc reinaugurarea “Coloanei fara sfarsit”, opera a sculptorului Constantin Brancusi, care s-a aflat timp de 4 ani in lucrari de restaurare.

In 2007 incepe demolarea fostului Stadion National pentru a se construi unul nou, actualul Arena Nationala, inaugurat in 2011.

In 1706 se naste Émilie du Châtelet, matematician si fizician de origine franceza; in 1778, Humphry Davy, chimist britanic, care a descoperit metalele calciu, sodium, bariu si bor; in 1893, Dimitrie Bagdasar – medic român neurochirurg, profesor la Facultatea de Medicina din Bucuresti, intemeietorul scolii românesti de Neurochirurgie, membru al Academiei Române, iar in 1940, Nicolae Lupescu – fotbalist român.

In 1912 moare, Spiru Haret, savant si om politic liberal român, vicepresedinte al Academiei Române; in 1964, Victor Franz Hess – fizician american de origine austriaca, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1936, iar in 2011, Cesária Évora – cantareata din Republica Capului Verde.

Adauga un comentariu

*