Semnificatiile zilei de 26 noiembrie

Ziua Recunostintei sau Thanksgiving Day este o sarbatoare anuala de traditie englezeasca, zi in care se multumeste, traditional lui Dumnezeu, pentru bogatia recoltei din acel an.

Thanksgiving Day a fost sarbatorita pentru prima data in 1621, de catre colonistii din Plymouth. Colonistii plecati din Anglia deoarece li s-a refuzat dreptul de a se separa de biserica traditionala pentru a se ruga in felul lor, au fugit mai intai in Olanda, iar in 1620 au navigat spre America la bordul navei „Mayflower”, insa dupa doua saptamani agitate de voiaj, intr-o zi rece de noiembrie, au debarcat in locul care este astazi Plymouth, Massachusets. In prima iarna petrecuta aici, mai mult de jumatate dintre colonisti au murit. In timp ce cercetau zona in cautare de apa proaspata, au dezgropat o banita cu boabe de porumb, iar in aprilie au inceput sa le semene, luptandu-se cu solul stancos si cu o clima aspra. Cand, in final, campurile au produs o recolta peste asteptari, guvernatorul William Bradfort a proclamat „o zi a recunostintei catre Domnul, asa incat sa ne putem bucura intr-o maniera speciala, dupa ce am adunat fructele trudei noastre”. Se sarbatoreste in cea mai mare parte a Americii de Nord – Statele Unite si Canada – si este o sarbatoare de familie. In decembrie 1941, Congresul SUA a adoptat o rezolutie prin care a 4-a zi de joi din noiembrie devine oficial sarbatoare nationala a SUA. In Canada, ziua de Thanksgiving se sarbatoreste in a doua zi de luni din octombrie, ca multumire pentru o recolta bogata. Radacinile sarbatorii din Canada difera de ale celei din SUA: exploratorul britanic Martin Frobisher incerca sa gaseasca o cale spre Orient. Nu a reusit, dar s-a stabilit in Canada. In anul 1578 a tinut o ceremonie, in regiunea care astazi poarta numele de provincia Newfoundland si Labrador spre a aduce multumiri pentru faptul ca a supravietuit unei calatorii atat de lungi. In Regatul Unit, Thanksgiving este o alta denumire pentru Ziua Recoltei si se sarbatoreste in biserici si in sate intr-o duminica dupa strangerea recoltei in acea localitate, fara a fi o sarbatoare deosebit de importanta.

In 1778 Capitanul James Cook ajunge in Insulele Hawaii devinind, astfel, primul european ajuns pe insula Maui.

In 1832 este pus in functiune primul tramvai din lume, in New York City.

In 1917 se incheie, la Focsani, armistitiul dintre România si Puterile Centrale, ca urmare a conditiilor militare intervenite in urma armistitiului ruso-german de la Brest-Litovsk.

In 1940 sunt impuscati de legionari, in inchisoarea Jilava, 64 de fosti demnitari ai regimului carlist si participanti la represiunile antilegionare, printre care Gheorghe Argeseanu – fost prim-ministru, generalul Gabriel Marinescu – fost ministru de Interne si Victor Iamandi – fost ministru de Justitie.

imageIn 1942 are loc premiera filmului „Casablanca” la New York.

In 1957 este adoptata in unanimitate de Adunarea Generala a ONU rezolutia initiata de România intitulata „Bazele cooperarii economice internationale”.

In 1967 este inaugurat primul gimnaziu din Galati, „Colegiul National Vasile Alecsandri”.

In 1968 se adoptata Conventia ONU asupra imprescriptibilitatii crimelor de razboi si a crimelor impotriva umanitatii.

In 1987 este semnata Conventia Europeana pentru prevenirea torturii si tratamentelor inumane si degradante, elaborata de Consiliul Europei.

In 2003 are loc ultimul zbor al unui avion Concorde.

In 1604 se naste Johann Bach, primul compozitor Bach; in 1898, Karl Ziegler, chimist german, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 1963; in 1909, Eugen Ionescu – dramaturg si eseist francez de origine româna; in 1939, Tina Turner – cantareata americana; in 1948, Elizabeth Blackburn – laureata a Premiului Nobel pentru Medicina in 2009; in 1949, Ivan Patzaichin – multiplu campion român, olimpic si mondial la caiac-canoe; in 1968, Francisc Vaștag – pugilist român, iar in 1984, Ana Maria Brânză, scrimeră română, vicecampioană olimpică la spadă.

In 1855 moare Adam Mickiewicz, poet polonez; in 1885, Thomas Andrews – medic, chimist si fizician irlandez, iar in 2013, Temistocle Popa – compozitor român.

Adauga un comentariu

*