Semnificatiile zilei de 13 noiembrie

Astazi este Ziua Internationala a Mimului si Ziua Internationala a Educatiei Copiilor Nevazatori.

Ziua Internationala a Mimului a fost instituita la initiativa Institutului Internaţional de Teatru in 1998, declarat Anul International al Mimului, cu ocazia centenarului nasterii francezului Étienne Decroux – fondatorul artei “mimului corporal” sau a “mimului pur”. Mima si pantomima reprezinta un gen de arta dramatica in care se povesteste ceva doar prin miscari expresive ale corpului. Mima a aparut in Grecia secolului V i.Hr. si era un spectacol comic de gestica, muzica si dialog. Printre mimii celebri se numara Jean Gaspard Debureau, Étienne Decroux (care a creat un limbaj sistematic al gesturilor) si Marcel Marceau.page

Ziua Internationala a Educatiei Copiilor Nevazatori a fost stabilita in 1946. A fost aleasa in data nasterii pedagogului francez Valentin Hauy, intemeietorul primei scoli de nevazatori din lume, la Paris , in 1784, sub dictonul “lumina pentru o copilarie sub aspectul intunericului”.

In 1805 este inventat „hot dog-ul” de catre Johann Georg Lehner.

In 1907 se realizeaza primul zbor din lume cu un elicopter, de catre inginerul francez Paul Cornu, aparat ce cantarea 260 de kilograme si s-a mentinut in aer 20 de secunde la o inaltime de 30 cm deasupra Pamantului, dupa care s-a prabusit.

In 1980 naveta spatiala Voyager I transmite pe Pamant prima imagine din apropierea planetei Saturn. In 1990 este scrisa prima pagina World Wide Web.

In 18937 se naste Reuven Rubin, pictor israelian, de origine evreu român; in 1950, Ioana Craciunescu – actrita si poeta româna; in 1955, Whoopi Goldberg – actrita americana, iar in 1964, Christian Tamas – scriitor, filosof si traducator român.

In 1903 moare Camille Pissarro, pictor impresionist francez; in 1988, Vlad Georgescu – istoric, politolog, jurnalist, profesor universitar, director al postului de Radio „Europa libera” din München, iar in 2002, Alexandru Dragomir – filosof român.

Adauga un comentariu

*