Semnificatiile zilei de 10 noiembrie

Astazi, in România se sarbatoreste Ziua Artileriei, iar la nivel mondial este sarbatorita Ziua Internationala a Stiintei pentru Pace si Dezvoltare.

Ziua Artileriei Române rememoreaza data de 10 noiembrie 1843 cand Gheorghe Bibescu, domnul Tarii Românesti, legifereaza infiintarea primei baterii a Tarii Românesti, asadar constituirea Artileriei ca arma de sine statatoare. Dupa 1859 s-au mai infiintat inca trei baterii de artilerie: una pedestra in Moldova si doua in Tara Româneasca – una calareata si una pedestra. In decembrie 1860 a fost publicata “Legea organizarii puterii armate” potrivit careia in cadrul Armatei Române s-a constituit Corpul de Artilerie. Nucleul statului major al artileriei a luat fiinta abia in 1862, dupa unificarea ministerelor de razboi din ambele Principate, cand s-a centralizat evidenta personalului si munitiei. In octombrie 1862 se infiinteaza Inspectoratul Armelor Speciale, ce avea ca sarcina conducerea instructiei in unitatile de artilerie si supravegherea activitatii productive. Din septembrie 1875 ia fiinta Inspectoratul Artileriei, la conducerea caruia a fost numit colonelul George Manu. Pentru a se asigura o conducere competenta a artileriei, la 1 septembrie 1948, se infiinteaza Comandamentul Artileriei. Incepand cu 1949, o buna parte a armamentului de artilerie a fost inlocuit cu guri de foc avand caracteristici superioare. In 1961 au luat fiinta unitatile de rachete cu diferite destinatii. In anii 1956-1965, artileria a fost dotata cu armament nou. Au fost sporite si diversificate mijloacele antitanc in cadrul tuturor esaloanelor. Au intrat in dotare, alaturi de autotunurile si tunurile existente, aruncatoarele de grenade antitanc si rachetele antitanc dirijate.image

Ziua Internationala a Stiintei pentru Pace si Dezvoltare, proclamata de UNESCO in anul 2001, are ca obiectiv reliefarea rolului crucial al cercetarii in avansarea societatii si a faptului ca stiinta si tehnologia reprezinta temelia dezvoltarii. De asemenea se doreste trezirea interesului tinerilor pentru stiinta si integrarea tinerilor talentati spre a urma cariere in domeniul cercetarii si tehnologiei, cu rol foarte important in economia si societatea globala. Un rol deosebit ii revine si inovatiei, considerata drept forta motrice a cresterii economice in societatea moderna. Astfel se ajunge la produse cu caracteristici de calitate imbunatatite, servicii de calitate superioara, procese de productie eficiente si ecologice, modele imbunatatite ale sistemului de management al afacerilor, metode moderne de management al fortei de munca.

In 1508 se tipareste prima carte din Tara Româneasca – “Liturghierul slavon” – din initiativa lui Radu cel Mare.

In 1688 iese de sub tipar Biblia in limba româna, text ce va fi definitivat din initiativa lui Serban Cantacuzino, domnul Munteniei.

In 1898 Biblioteca Academiei Române devene biblioteca publica pentru cercetatori.

In 1970 Marele Zid Chinezesc devene obiectiv turistic.

In 1483 se naste Martin Luther, scriitor si reformator religios german; in 1759, Friedrich von Schiller – poet, dramaturg, estetician si istoric german; in 1905, Louis Harold Gray – fizician si radiolog britanic, fondatorul radiobiologiei; in 1932, Stefan Cazimir – istoric literar si eseist român; in 1945, George Tărnea – poet român; in 1960, Neil Gaiman, scriitor SF englez, iar in 1977, Brittany Murphy – actrita americana.

In 1891 moare Arthur Rimbaud, poet francez; in 1895, Alexandru Odobescu – scriitor si arheolog român; in 1982, Leonid Brejnev – politician rus si conducator al Uniunii Sovietice; in 1995, Vasile Mârza – medic, histolog si biolog român, membru al Academiei Romane si fost Ministru al Sanatatii, iar in 2009, Gheorghe Dinică – actor român de teatru si film.

Adauga un comentariu

*