Migrena: simptome, tratament si complicatii

Migrena este o durere neplacuta de cap ce pot fi tratata usor cu aspirina sau cu alt antalgic. Dar daca au o intensitate mai mare, se repeta frecvent sau sunt insotite de alte simptome, s-ar putea sa ai nevoie de masuri suplimentare, printre care o consulatie la medic.migrene

Persoanele care sufera de migrene au senzatia de oboseala si se simt slabite dupa ce durerea de cap trece.

Migrenele sunt precedate de aura: tulb vizuale, efecte vizuale luminoase intense, puncte negre, imagini distorsionate. Mai pot aparea furnicaturi, amorteli ale mainilor.

Migrenele pot insoti alte afectiuni, spre exemplu depresia si astmul bronsic, dar si in cazul unor boli grave: tumori, accidente vasculare, anevrisme cerebrale, infectii cerebrale.

Sunt predispuse la migrene persoanele care:

– au un istoric in familie, cu migrene la mai multe de sange;

– la cele care sufera de depresie, sindrom anxios depresiv, epilepsie, astm bronsic.

Simptomele sunt prezente in timpul atacului care are 4 stadii. Intre atacuri majoritatea persoanelor afectate nu au nici un fel de simptomatologie.

Faza premonitorie este prima care apare. Doar jumatate dintre cei care sufera de migrena constientizeaza aceasta faza. Se manifesta prin nervozitate, iritabilitate, oboseala, depresie sau euforie cu durata variabila, de la 1 ora pana la 1-2 zile anterior aparitiei durerii de cap. Unele persoane sunt neobisnuit de active in acesta perioada.

Aura – la persoanele care au acest tip de migrena este intotdeauna urmatoarea faza. Poate sa nu apara la fiecare atac. Dureaza de regula 10-30 minute, cu aparitie graduala. Cel mai frecvent afecteaza vederea (la ambii ochi): pete negre, puncte luminoase, flashuri sau linii colorate in zig-zag. Pot fi si simptome senzitive: ace, intepaturi, amorteli care apar de obicei la degete si se intind apoi pe tot bratul si pe fata  de aceeasi parte. Alte simptome ale aurei pot fi: tulburari de vorbire sau de limbaj, vertij sau cel mai rar probleme motorii. Simptomele motorii inseamna slabiciune la nivelul unei parti a corpului (migrena hemiplegica) si acestea dureaza mai mult de 1 ora. Rar apare aura fara durere de cap.

Durerea de cap este cea de-a treia faza si cea mai deranjanta la majoritatea persoanelor, cu o durata intre 4 si 72 de ore. Clasic este unilaterala, pulsatila,  moderat-severa, creste progresiv ca intensitate si este agravata de activitatea fizica. Poate fi si bilaterala, cel mai frecvent in tample sau in frunte. Durerea este frecvent acompaniata de greata, varsaturi,  sensibilitate la lumina, zgomot sau la anumite mirosuri, oboseala sau iritabilitate. In migrena bazilara frecvent apar vertij, ameteala sau confuzie. Alte simptome pot fi vedere incetosata, congestie nazala, diaree, urinari frecvente, paloare sau transpiratii. Majoritatea persoanelor prefera sa stea intr-o camera unde este liniste si intuneric.

Faza de rezolutie incepe cand durerea de cap cedeaza. Efectele migrenei pot persista cateva zile dupa ce durerea de cap a incetat. Oboseala, iritabilitate, probleme de concentrare, depresie sau euforie pot sa apara.

Tratamentul implica evitarea factorilor trigger, tratamentul atacului migrenos si profilaxia.
Medicatia folosita pentru un atac de migrena se numeste tratament acut iar acesta este intotdeauna recomandat, si trebuie administrat la primele semne de atac migrenos datorita caracterului sever al durerilor de cap. Medicamentele potrivite pot fi foarte eficiente, dar trebuie luate in mod corect si sa nu fie folosite in mod abuziv.

Acestea sunt analgezicele care pot fi cumparate fara prescriptie medicala: acid acetil salicilic, ibuprofen si paracetamol.

Migrena cu aura este un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral ischemcl. Persoanelor care au acest tip de migrena li se recomanda incetarea fumatului, iar femeile trebuie sa evite contraceptia hormonala combinata. Migrena fara aura nu creste acest risc. Medicatia de preventie la persoanele care sufera de migrena cu aura poate scadea riscul de accident vascular cerebral.

Migrena cronica este cea mai frecventa complicatie. Reprezinta durere de cap cu caracter migrenos care apare peste 15 zile/luna, timp de 3 luni consecutiv, in absenta excesului medicamentos. Majoritatea acestor persoane au initial migrena fara aura care lent si gradual creste ca frecventa si durata, de regula cu scaderea intensitatii durerilor de cap, si cu pierderea caracterului episodic.

Adauga un comentariu

*