Semnificatiile zilei de 7 noiembrie


Astazi se aniverseaza incheierea Revolutiei Bolsevice, cunoscuta si sub numele de Revolutia din Octombrie, din Rusia, sarbatoare numita “Ziua consensului si a reconcilierii”. Aceasta revolutie a dus la curmarea monarhiei din Rusia si inceperea erei comuniste. Revolutia din Octombrie a fost organizata de bolsevici sub conducerea lui Vladimir Ilici Lenin si e considerata prima revolutie comunista din secolul al XX-lea, revolutie bazata pe ideile lui Karl Marx. Cele mai importante activitati revolutionare au fost cele de sub controlul Comitetului Militar Revolutionar al Sovietului din Petrograd. Revolutia rusa ar fi trebuit, dupa ideile lui Lenin, sa se imprastie de-a lungul si de-a latul lumii. Lenin si Troţki spuneau ca idealul socialismului in Rusia nu va fi realizat fara succesul unei revolutii germane. Totusi, Stalin a respins mai tarziu aceasta teza, afirmand ca socialismul este posibil si numai intr-o singura tara, chiar una subdezvoltata precum Rusia. Revolutia bolsevica din 1917 a fost o miscare politica si sociala in Rusia, care a dus ulterior la constituirea Uniunii Sovietice.

In 1801 Alessandro Volta prezinta prima baterie electrica.

In 1877 trupele române, comandate de colonelul George Slaniceanu, ocupa orasul-cetate Rahova.

In 1996 NASA lanseaza sonda spatiala Mars Global Surveyor.

In 1996 in Lagos, Nigeria, se prabuseste un avion Boeing 727, ocazie cu care mor toti cei 143 de pasageri aflati la bord.

In 2001 reincepe cursa regulata Concorde intre Paris / Londra si New York, dupa accidentul produs in anul 2000.

In 1728 se naste James Cook, explorator, navigator și cartograf englez; in 1867, Marie Curie – chimist, fizician, laureata a Premiului Nobel pentru Fizica in 1903 si pentru Chimie in 1911; in 1879, Leon Trotsky – revoluționar rus; in 1903, Konrad Lorenz – zoolog austriac, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie si Medicina in 1973; in 1913, Albert Camus – scriitor francez, laureat al Premiului Nobel pentru literatura in 1957; in 1916, Mihai Șora, filosof si eseist român, iar in 1967, David Guetta – House-DJ si producator francez.

In 1962 moare Eleanor Roosevelt, prima doamna a Statelor Unite; in 1983, Ion Jalea – sculptor român, membru al Academiei Române, iar in 2011, Joe Frazier – campion mondial american de box la categoria grea.

Adauga un comentariu

*