Semnificatiile zilei de 20 octombrie

Astazi este Ziua Mondiala a Osteoporozei, instituita in 1996 de catre Organizatia Nationala pentru Osteoporoza din Marea Britanie si sustinuta de Comisia Europeana.osteoporoza_15890300

In Europa si Statele Unite ale Americii se produc in fiecare an aproximativ 2,3 milioane de fracturi osteoporotice. Se estimeaza ca in urmatorii 50 de ani, numarul fracturilor osteoporotice se va dubla. Ziua dedicata osteoporozei marcheaza lansarea unei indelungate campanii dedicate cresterii gradului de constientizare la nivel mondial a ceea ce inseamna aceasta maladie, cum poate fi prevenita, diagnosticata si care este tratamentul adecvat. Osteoporoza este o boala scheletica ce presupune scaderea masei osoase, alterarea microarhitecturii tesutului osos, deci cresterea riscului de fractura. In Romania, un milion de femei si barbati cu varste peste 50 de ani sunt diagnosticati cu osteoporoza, cu o prevalenta de 20,5% la femei si 6,2% la barbati. Durerea, neputinta si pierderea independentei asociate cu fracturi pot avea un impact semnificativ asupra sanatatii mintale a femeilor afectate si pot reduce calitatea vietii. Alaturi de o dieta adecvata si de efectuarea unor exercitii fizice, tratamentele medicamentoase pot ajuta la incetinirea pierderii de masa osoasa si pot reduce riscul de fracturare.

In 1708 se finalizeaza reconstructia Catedralei St. Paul din Londra, dupa Marele Incendiu din 1666, chiar in ziua in care Christopher Wren, arhitectul ei, a implinit 76 de ani.

In 1919 este fondat clubul de fotbal FC Ceahlaul de catre un grup de elevi si profesori de la Liceul Petru Rares.

In 1980 Grecia revine in NATO dupa sase ani de sedere in afara structurilor militare ale Aliantei.

In 1985 are loc, in Filipine, taifunul “Dot”, soldatcu decesul a peste 50 de persoane si evacuarea a peste 100.000 de locuitori.

In 1854 se naste Arthur Rimbaud, poet francez; in 1872, Pericle Papahagi – filolog, lingvist si folclorist român; in 1895, Alexandru Rosetti – lingvist si filolog român, membru al Academiei Romane, membru corespondent al Academiei Suedeze de Stiinte; in 1930, Ioan Grigorescu – scriitor, publicist, regizor si scenarist român, iar in 1971, Snoop Dogg – rapper si actor american si Dannii Minogue – cantareata australiana.

In 1964 moare Herbert Hoover – politician american, al 31-lea presedinte al Statelor Unite; in 1994, Burt Lancaster – actor american, iar in 2011, Muammar Gaddafi – presedintele Libiei.

Adauga un comentariu

*