Semnificatiile zilei de 9 octombrie

Astazi este 1295.

In 1874 România s-a aflat printer cele 22 de state care au semnat, la Berna, actul de constituire a Uniunii Postale Universale (UPU).

In 1969, in timpul Congresului UPU desfasurat la Tokyo, ziua de 9 octombrie a fost declarata Ziua Mondiala a Postei. In prezent din UPU fac parte 190 de state ale lumii, care formeaza cea mai mare retea fizica de distributie din lume, cu peste 6 milioane de angajati.

In 2004 Romania a detinut presedintia Consiliului de Administratie al UPU si a Conferintei Europene a Administratiilor de Posta si Telecomunicatii (CEPT). Cu ocazia acestei zile Administratiile postale lanseaza emisiuni filatelice dedicate acestei date sau noi servicii postale, organizeaza festivitati si evenimente speciale, conferinte si seminarii cu specific postal si filatelic.

In 1831 este asasinat Ioannis Kapodistrias, primul presedinte al Republicii Elene, unul dintre artizanii luptei de eliberare a grecilor de sub dominatia otomana.

In 1888 a fost dechis oficial publicului Monumentul Washington, cea mai inalta structura din lume la acea vreme.

In 1970 este inaugurate, in Bucuresti , Uzina de Cinescoape, in zona industriala Pipera.

In 2000 Yoko Ono inaugureaza la Tokyo primul muzeu consacrat in exclusivitate lui John Lennon, legendarul component al formației “Beatles”.

In 2004 au loc in Afganistan primele alegeri democratice.

In 2006 Google anunta ca va prelua compania YouTube, fondatorii acesteia, Chad Hurley si Steve Chen, continuand sa-si conduca independenti afacerile firmei “JouTube”.

In 1852 se naste Hermann Emil Fischer, chimist german, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1902 pentru contributii importante in domeniul chimiei organice si biologice; in 1879, Max von Laue – fizician german, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1914, pentru descoperirea difractiei razelor X in cristale; in 1940, John Lennon – compozitor si solist britanic, membru al trupei Beatles; in 1950, Jody Williams – laureata a Premiului Nobel pentru Pace in anul 1997 pentru Campania Internationala pentru Interzicerea Bombelor de Pamant; in 1954, Adrian Pintea – actor si scriitor român; in 1966, David Cameron – politician britanic, prim-ministru al Regatului Unit, iar in 1967, Gheorghe Popescu – fotbalist si om de afaceri român.

In 1934 moare Alexandru I al Iugoslaviei, ginerele regelui Ferdinand al Romaniei; in 1943, Pieter Zeeman – fizician olandez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1902 pentru studiile sale privind magnetismul asupra radiatiei, cunoscut ca Efectul Zeeman; in 1978, Jacques Brel – cantaret si actor belgian, iar in 2006, Paul Hunter, jucator englez de snooker.

Adauga un comentariu

*