Semnificatiile zilei de 13 septembrie

Astazi in Romania se serbeaza Ziua Pompierilor. La aceasta data au fost sarbatoriti dintotdeauna pompierii din România însă, a fost oficializată in 1996. In 1848 pompierii intra pentru totdeauna în cartea de aur a eroilor neamului, odata cu faptele de armă săvârşite sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu pe Dealul Spirii devenind un simbol al luptei poporului român pentru libertate şi independenţă. Pe latura din față a Monumentului Eroilor Pompieri este fixată o placă de bronz cu inscripția: “Luptătorilor de la 13 septembrie 1848, poporul român recunoscător, MDCCCL (1900)”. Pe latura opusă este fixată o altă placă de bronz, pe care scrie: “În aducerea aminte a luptei susținută în acest loc de pompierii Bucureștilor, comandați de către căpitanul Zăgănescu, și de Batalionul II din Reg. 2 linie sub comanda col. Radu Golescu contra unei divizii de armată turcească comandată de Kerim Pașa”.

In 1501 Michelangelo începe lucrul la statuia lui David.

In 1584 In Spania este finalizata El Escorial, cea mai mare construcție a Renașterii mondiale.

In 1745 este elaborat primul „Atlas geografic al Rusiei” – prima culegere de hărți ale întregului teritoriu rusesc.

In 1788 orașul New York devine prima capitală a Statelor Unite.

In 1922 la Al’Aziziyah, în Libia, este înregistrat recordul absolut de temperatură la umbră: 57,7 °C.

In 2000 are loc, la Staples Center, Los Angeles, prima ediție a „Latin Grammy Awards”, organizată de „Latin Academy Of Recording Arts and Sciences”.

In 1819 se naste Clara Schumann, pianistă și compozitoare germană, sotia lui Robert Schumann; in 1860, Thoma Ionescu – medic, întemeietorul școlii românești de chirurgie și de anatomie topografică, membru al Academiei Române; in 1881, Matila Ghyka – scriitor și diplomat român; in 1899, Corneliu Zelea Codreanu – liderul Gărzii de Fier; in 1944, Jacqueline Bisset – actriță franceză, iar in 1956, Ilie Balaci – fotbalist român.

In 1592 moare Michel de Montaigne, scriitor și moralist francez; in 1913, Aurel Vlaicu – pionier al aviației române, în timpul unei încercări de a traversa Munții Carpați cu avionul său, Vlaicu II, iar in 2010, Anton Șuteu – compozitor român.

Adauga un comentariu

*