Ziua Națională a Ambulanței

Ziua Națională a Ambulanței este marcată, începând cu anul 2015, la data de 28 iulie, pentru recunoașterea contribuției serviciilor de Ambulanță în asigurarea și menținerea stării de sănătate a cetățenilor. A fost aleasă această dată deoarece la 28 iulie 1906 a apărut prima ”Salvare” din București, la inițiativa profesorului Nicolae Minovici.ZiuaAmbulantei

În 2015 celebrăm 109 ani de la apariția a ceea ce poate fi considerată prima “Salvare” din România, meritul aparținând profesorului Nicolae Minovici. Astfel, printr-o inițiativă privată, România a devenit al treilea stat din Europa cu serviciu de ambulanță, după Olanda și Austria.

Profesorul Minovici este recunoscut internațional drept cel care a teoretizat conceptul pentru prima oară în lume, sub sintagma “Împingerea actului medical calificat la locul accidentului”.

De atunci, crezul nu s-a schimbat, misiunea noastră fundamentală constă în asigurarea asistenței publice de urgență. Suntem o instituție aflată în slujba cetățenilor care funcționează pe criterii de transparență și care are în permanență ca obiectiv îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate furnizate.

Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional, la 11 februarie 2015, cu 276 de voturi ”pentru”, 3 ”împotrivă” și 4 abțineri, iar la 6 martie 2015, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii privind instituirea acestei zile.

Adauga un comentariu

*