Semnificatiile zilei de 23 iulie

Jurnalistul-militarAstazi este Ziua Presei Militare Romane. La 23 iulie 1859 aparea, la Bucuresti, prima publicatie a Armatei Române – “Observatorul militar, diariu, politicu si scientificu”. Problematicii militare I s-a acordat atentie cu mult timp inainte. Astfel, in 1789, doctorul Ioan Piuariu Molnar, distins intelectual transilvanean, a avut initiativa aparitiei unui saptamanal cu titlul “Foaie româna pentru econom”, care avea si o rubric dedicata stirilor militare. Ulterior au mai aparut si alte brosuri precum “Intamplarile razboiului francezilor”sau “Scurta aratare despre luarea Parisului”. Au urmat rubrici militare in “Curierul românesc”, “Albina româneasca” sau “Propasirea”.

In 2004, la implinirea a 145 de ani de la infiintarea primei publicatii militare românesti, saptamanalul “Observatorul militar” a fost decorat cu Ordinul “Meritul Cultural” in gradul de Cavaler.

In 1881 se infiinteaza Federatia Internationala de Gimnastica, la Liège, Belgia, cea mai veche federatie sportiva internationala.

In 1921 se semneaza Conventia de la Paris de catre Belgia, Franta, Marea Britanie, Grecia, Italia, România, Regatul sârbilor, croatilor si slovenilor si Cehoslovacia, care stabilea statutul definitiv al Dunarii: navigatia pe Dunare era libera si deschisa tuturor pavilioanelor in conditii de egalitate completa, pe tot parcursul navigabil al fluviului si pe toata reteaua internationalizata.

In 1984 Vanessa Williams devine prima Miss America care demisioneaza atunci cand renunta la coroana dupa ce au aparut fotografii nud ale ei in revista Penthouse.

In 1991 Banca Nationala a României emite norme privind infiintarea si functionarea caselor de schimb valutar.

In 1869 se naste Gheorghe Adamescu, istoric literar, membru al Academiei Române; in 1913, Gherasim Luca – poet si prozator evreu român; in 1961, Woody Harrelson – actor american nominalizat pentru roluri in mai multe filme la premiile Oscar si Golden Globe, iar in 1967, Philip Seymour Hoffman – actor si regizor american.

In 1916 moare William Ramsay, chimist scotian; in 1966, Montgomery Clift – actor american, iar in 2011, Amy Winehouse – cantareata britanica.

Adauga un comentariu

*