Delicte silvice sancţionate de poliţişti

Ofiţerii Compartimentului Delicte Silvice al IPJ Bacău, cu sprijinul celor de la serviciul de investigarea criminalității economice au desfăşurat activităţi pe linia prevenirii si combaterii delictelor silvice, ocazie cu care au acţionat în zonele Bacau – Moinesti – Zemeş – Comăneşti.
În urma verificării respectării cadrului legal privind activităţile de exploatare şi pelucrare a materialelor lemnoase de catre o societate din Zemeş, administrată de un bărbat de 51 ani, din aceeaşi localitate, a fost dispusă măsura sancţionarii administratorului conf. art. 21 din Lg 171/2010 lit. c), cu amendă în valoare de 3000 lei şi reţinerea în vederea stabilirii provenienţei a întregii cantităţi de material lemnos identificată si inventariată (8,206 mc cherestea răşinoase şi 5,00 mc lemn lucru răşinoase) în incinta punctului de lucru din satul Bolatau (Zemeş), acesta nedeţinând la momentul controlului registrul de evidenţă a materialelor lemnoase.
Din cecetări, a rezultat faptul că în perioada 01.03.2015 – 17.07.2015, societatea în cauză ar fi valorificat cantitatea totală de 21,39 mc cherestea răşinoase în valoare de 8879 lei,  fără a emite documente de provenienţă, respectiv avize de însoţire secundare.
Având în vedere aspectele de mai sus, faptul că materialul lemnos în cauză nu s-a mai regăsit faptic în cadrul societăţii, au fost dispuse masuri de sancţionare contravenţională a persoanei juridice, cu amendă în valoare de 10 000 lei şi complemntar, confiscarea sumei de 8879 lei, reprezentând valoarea materialului lemnos valorificat cu incălcarea prevederilor legale.

Poliţiştii Postului de Poliţie Motoşeni au acţionat împreună cu un angajat al Ocolului Silvic Zeletin, pe raza comunei Motoşeni, în vederea depistării faptelor de natură penală sau contravenţională, săvârşite la regimul silvic. Cu această ocazie, au identificat un bărbat de 31 ani, conducătorul unei autoutilitare care transporta cantitatea de 0,68 mc cherestea esenţă răşinoase şi un alt bărbat de 35 ani, care conducea o autoutilitară ce transporta cantitatea de 2,2 mc cherestea esenţă răşinoase. Cei doi au prezentat organelor de politie două avize de însoţire, în care era înscrisă cantitatea de 3,45 mc cherestea pentru fiecare mijloc de transport. Întrucât existau neconcordanţe între cantitatea de masă lemnoasă înscrisă în avizele de însoţire şi cantitatea găsită, cei doi bărbați au fost sancţionaţi contraventional cu amendă în cuantum de 2000 lei fiecare. Totodată, s-a procedat la confiscarea cantităţii de 2,88 mc cherestea, care a fost predată Ocolului Silvic Zeletin.

Adauga un comentariu

*