Semnificatiile zilei de 19 iulie

In fiecare an, in duminica cea mai apropiata datei de 20 iulie, se organizeaza, din vremuri stravechi, “Targul de fete de la Gaina”. Aceasta manifestare etno-culturala a fost mentionata documentar pentru prima data in 1816. Targul se desfasoara la altitudinea de 1467 m, intr-o frumoasa poiana, unde se adunau locuitorii din diferite vai ale Apusenilor pentru a-si schimba produsele. Targul a facut posibila intalnirea si casatoria tinerilor din zone indepartate, evitandu-se astfel incrucisarile dintre rudele apropiate. Se spune ca fetele veneau cu zestrea incarcata pe cai, iar cununia se facea pe loc de catre preoti care veneau acolo cu acest scop. Ceremonia era insotita de cantece si jocuri cu “strigaturi”, iar fetele “se luau”, nu se cumparau. Astazi “Targul de fete de la Gaina” s-a transformat intr-o mare sarbatoare folclorica, la care isi dau concursul locuitorii din zona Muntilor Apuseni, din judetele apropiate sau chiar din tinuturi mai indepartate ale tarii. Pregatirile se fac cu cateva zile inainte, iar plecarea spre munti se face in jurul orei patru dimineata. Deschiderea o fac vestitele tulnicarese de la Avram Iancu, dupa care urmeaza programul artistic al participantilor care dureaza pana spre seara.

In 1900 este inaugurat metroul din Paris.

In 1922 are loc primul meci al echipei de tenis a României in Cupa Davis, meciul India – România, finalizat cu scorul de 5-0.

In 1996 se desfasoara a XXVI-a editie a Jocurilor Olimpice, la Atlanta, SUA, cand delegatia României cuprinde 168 de sportivi participanti la 18 dintre cele 31 discipline olimpice, clasandu-se pe locul 14, datorita numarului de medalii obtinute: 4 medalii de aur, 4 de argint si 6 de bronz.

In 2013 alpinistii români Zsolt Torok, Marius Gane, Aurel Salasan si Teo Vlad reusesc, in premiera româneasca, sa cucereasca varful pakistanez Nanga Parbat, inalt de 8.125 m.

In 1814 se naste Samuel Colt, industrias si inventator american, celebru pentru popularizarea revolverului; in 1907, Constantin Drâmba – astronom si matematician român, membru al Academiei Române; in 1946, Ilie Nastase – jucator român de tenis; in 1948, Alexandru Neagu – fotbalist român, iar in 1984, Diana Mocanu – inotatoare româna.

In 1374 moare Francesco Petrarca, poet italian; in 1931, Nicolae Paulescu – medic român, descoperitorul insulinei; in 1976, Henri Catargi (Togo) – pictor român, iar in 1993, Dionisie M. Pippidi – arheolog, epigrafist si istoric român, membru al Academiei Romane.

Adauga un comentariu

*