Cum prevenim deshidratarea pe timpul verii

Des întâlnită pe perioada sezonului cald, deshidratarea este periculoasă, in deosebi pentru copii sau vârstnici. Află ca ar trebui sa invatam cum o putem preveni!

Pierderea unei cantităţi mari de apă din organism, prin transpiraţie, efort fizic, urinări frecvente, duce la apariţia deshidratării. Prin deshidratare organismului nu pierde numai apă, ci şi minerale importante, cum este potasiul, cel care are ,,grijă” de activitatea cardiacă. Riscul de apariţia a deshidratării este şi mai mare în cazul în care persoana suferă de diabet, fie a luat diuretice sau laxative.

Starea de letargie, semn al deshidratării

Spre deosebire de adulţi, bebeluşii şi copiii sunt mai predispuşi deshidratării. Mai ales dacă cei mici nu se simt bine, ei nu se alimentează şi nu consumă suficiente lichide, ceea ce creşte şi mai mult riscul de deshidratare. În cazul lor, următoarele semne îţi poate indica faptul că suferă de deshidratare: urina este mai închisă la culoare, are gura uscată, are o stare de letargie şi îi este dificil să se trezească.
La adulţi, semnele de deshidratare debutează cu o sete accentuată, după care poate apărea senzaţia de uscăciune a gurii, de oboseală, ameţeli şi pierderea poftei de mâncare. În cazul persoanelor de vârsta a treia, riscul de deshidratare este cu atât mai mare cu cât ele nu au senzaţia de sete la fel de puternică cum este la tineri, dar nici rinichii nu mai funcţionează la fel de eficient.
În special în cazul vârstnicilor, deshidratarea poate duce la accelerarea ritmului cardiac şi al respiraţiei, dar şi la apariţia durerilor musculare sau de cap.
Soluţii: apă, sucuri şi săruri de rehidratare

Dacă deshidratarea este moderată, persoana trebuie să încerce în mod natural să compenseze pierderile de lichid. Pe lângă lichidele pe care le poate consuma, în caz de deshidratare sunt recomandate soluţiile de rehidratare (săruri de rehidratare), care se găsesc în farmacii, dar şi sucurile de fructe sau supele. Eficientă în caz de deshidratare este şi baia cu apă călduţă.

Important este ca lichidele să fie consumate treptat, atât în cazul copiilor, cât şi al adulţilor şi al vârstnicilor, chiar dacă nu se resimte senzaţia de sete. În cazul copiilor de până în 11 ani, este indicată rehidratarea treptată (aproximativ şase pahare de apă pe zi) pentru următoarele 24 de ore. În cazul lor, hidratarea se poate face cu apă, suc de portocale, cereale cu lapte, fie săruri de rehidratare.

Alte metode de prim ajutor

– pe lângă cantitate de lichide pe care trebuie să o consume, persoana trebuie să oprească activitatea pentru câteva minute de odihnă;
– important este ca persoana să se ferească de razele directe ale soarelui şi să odihnească într-un spaţiu răcoros;
– pentru a preveni apariţia deshidratării sunt necesare în cazul unui adult 8-10 pahare de lichid pe zi;
– în cazul adulţilor pentru rehidratare sunt indicate şi băuturile care conţin electroliţi.

 

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*