Remedii naturale pentru migrene

2765057-publimedia-shuttersAtunci cand lumea ne este mai draga, ne loveste o durere puternica de cap si ne este data peste cap toata ziua. Primul impuls este sa luam pastile, insa, acestea pot irita tubul digestiv, astfel, este mai bine, la preparatele din plante.

Migrena este o suferinta cronica caracterizata prin dureri de cap moderat-severe, recurente. Poate sa apara o data sau de doua ori pe an sau de mai multe ori pe luna. Acestea sunt asociate de regula cu alte simptome (greata, varsaturi, sensibilitate la lumina sau la zgomot). In general sunt agravate de activitate fizica sau determina evitarea activitatii fizice.

Migrena este cea mai frecventa cauza pentru dureri severe de cap – aproximativ 20% dintre femei si 6% dintre barbati sunt afectati.

Migrena este o suferinta cerebrala. Reprezinta o afectiune a anumitor parti ale creierului care se ocupa de procesarea durerii. Mecanismul exact nu este cunoscut, dar in timpul atacului migrenos exista atat modificari vasculare – studiile au demonstrate o reducere a fluxului cerebral care incepe in cortexul occipital (in special in timpul aurei) si de extinde lent spre anterior, bilateral, cat si modificari neuronale, care implica un mecanism cu originea la nivelul nervului trigemen.

Plantele pot sa isi pot aduce diverse beneficii, fie prin a scadea durerile, fie prin a da liniste, a scadea tulburarile digestive sau a oferi posibilitatea unui somn mai bun.

Galbenelele. Contin flavonoizi, ulei volatil, vitamina C, mucilagii, saponozide triterpenice, alcaloizi, substante carotenoide (care ii dau culoarea galbena), substante amare. Se utilizeaza la alergii, astm, migrene, eczeme, gastrite hiperacide, ulcer gastric, ulcer duodenal, colecistita, icter infectios, ulceratii canceroase.

Levantica. O stii de cand erai mica si ori bunica, ori mama mai puneau prin dulapuri, ca sa nu vina moliile. Dar ea ajuta la multe altele, inclusiv la migrena. Uleiul de levantica este un excelent antiseptic, diminuand flora microbiana din rani si ajutand la cicatrizarea acestora. Se administreaza sub forma de bai calde, facute cu o ora inainte de culcare, cand are efecte sedative pentru sistemul nervos si calmeaza durerile asociate cu migrenele. Astfel, aroma de levantica este calmanta, se foloseste pentru inlaturarea stresului, ajuta in cazurile de migrena si insomnie, actioneaza ca antiseptic.

Menta
Această planta are efect calmant in special in cazul durerilor de cap cauzate de infectia sinusurilor. Un alt avantaj al acestei plante este ca reduce simptomele care insotesc migrena. Poţi face un ceai de menta dintr-o lingurita de planta la o cana cu apa sau, la fel de bine, poti pune cateva picaturi de ulei esential de menta amestecate cu ulei de masline pe mijlocul fruntii. De asemenea, specialistii recomanda inhalatiile cu menta.

Musetelul
Desi nu este implicat in mod direct in tratarea durerilor de cap, musetelul este un remediu excelent pentru a reduce nivelul stresului, al tensiunii si al oboselii, principalii factori care declanseaza migrenele. De asemenea, daca durerea de cap nu este prea suparatoare si, prin urmare, nu vrei sa apelezi la plantele cu efect antalgic puternic, poti bea un ceai de musetel.

Adauga un comentariu

*