Beneficiile pentru sanatate ale spanacului

5-moduri-prin-care-poti-sa-consumi-mai-mult-spanac_size1Bogat in substante nutritive, spanacul ofera aproape jumatate din necesarul zilnic de vitamina A. Deasemenea, spanacul ofera 14% din necesarul zilnic de vitamina C, pentru o stare optima de sanatate. Prin consumul de spanac, o persoana poate acumula si fier, calciu, acid folic, vitamina K si fibre.

Alti compusi valorosi din spanac sunt: betaina (substanta care previne acumularea de grasimi la nivelul ficatului) si acid ferulic, un antioxidant care protejeaza celulele de stresul oxidativ.

Pentru ca este bogat in potasiu, folati si magneziu, spanacul tine tensiunea arteriala sub control. Bogat in apa si fibre, acest aliment este de ajutor si pentru digestie, prevenind constipatia.

Astfel va oferim cateva motive pentru care spanacul trebuie consumat cat mai des posibil:

dieta – o cana de spanac contine aproximativ 20% din doza zilnica recomandata de fibre care ajuta la digestie, previnconstipatia, echilibreaza zaharul din sange si ofera senzatie de satietate.

cancer – flavonoidele sunt prezente din abundenta in spanac. S-a dovedit ca acestea incetinesc diviziunea celulara in cazul cancerului de stomac si de piele. Mai mult, spanacul ofera o protectie importanta impotriva aparitei cancerului agresiv de prostata.

antiiinflamator – neoxantina si violaxantina sunt doua epoxi xantofile prezente in cantitati mari in compozitia spanacului, ce au rol antiinfalmator.

antioxidanti – vitamina C, vitamina E, betacarotenul, manganul, zincul, seleniu sunt prezente in spanac. Toate acestea lupta impotriva aparitiei osteoporozei, aterosclerozei si hipertensiunii arteriale.

tensiune arteriala – peptidele din spanac inhiba enzima de conversie a angiotensinei, regland tensiunea arteriala.

vedere – luteina si zeaxantina sunt antioxdidanti prezenti in spanac, care au rolul de a proteja ochii de aparitiacataractei dar si de degenerescenta maculara legata de varsta.

imunitate – o cana de spanac contine peste 337 unitati din doza zilnica de vitamina A, care nu doar protejeaza ci si intareste anumite puncte de intrare in corpul uman, cum ar fi membranele mucoase, tractul respirator, sistemul urinar si intesinal.

piele – spanacul contine cantitati mari de vitamina A care ajuta la pastrarea sanatatii pielii, la mentinerea umiditatii acesteia, luptand impotriva psoriazisului, keratinizarii, acneei si chiar a ridurilor.

oase – o cana de spanac fiert ofera organismului peste 100% din doza zilnica recomandata de vitamina K ce poate preveni activarea excesiva a osteoclastelor dar care sustine sinteza osteocalcinei, proteina esentiala pentru mentinerea si cresterea densitatii oaselor umane.

calcifiere – vitamina K este o componenta esentiala a procesului numit carboxilare ce produce matricea de proteine gla ce previne formarea de calciu in tesuturi. O cana cu spanac lupta impotriva declansarii aterosclerozei, bolilor cardiovasculare si accidentelor vasculare cerebrale.

functia creierului si a sistemului nervos – abundenta de vitamina K din spanac contribue foarte mult la formarea unui sistem nervos sanatos si a functiei cerebrale prin furnizarea unei cantitati esentiale a unui tip de grasime esentiala pentru procesul productiei tecii de mielina care se afla in jurul nervilor.

Adauga un comentariu

*