Semnificatiile zilei de 24 aprilie

Astazi este Ziua Mondiala a Protectiei Animalelor de Laborator.  Peste 115 milioane de animale sunt folosite anual in laboratoarele din intreaga lume, peste 12 milioane de animale fiind utilizate in fiecare an doar in Uniunea Europeana. Prin aceasta zi ONU doreste sa aduca la cunostinta oamenilor ca milioane de animale din intreaga lume sunt chinuite sau ucise in experimente anual. Marile descoperiri ale medicinei – vaccinul antirabic al lui Louis Pasteur, in 1885 – s-a realizat prin infectarea unui numar mare de caini si iepuri cu aceasta boala, iar obtinerea antitoxinei difterice, in 1891, s-a obtinut dupa injectarea porcilor de Guineea cu toxina difterica. In secolul XX, utilizarea animalelor in scop experimental se extinde, depasind domeniile farmacologiei si fiziologiei, ajungand in domenii ca psihologia, testarea produselor cosmetice, testarea diferitelor produse medicamentoase si a altor produse de larg consum. In cazul experimentelor militare au fost iradiate maimute pentru a se observa care sunt efectele expunerii la radiatii si care sunt modificarile comportamentale induse de radiatii. Un caz celebru de abuz asupra animalelor de laborator este experimentul efectuat pe primate cu scopul de a simula leziunile cerebrale de la oameni, experiment desfasurat la Facultatea de Medicina a Universitatii din Pennsylvania.  Asadar, aceasta zi urmareste informarea asupra altor modalitati de testare precum dozarea micro, culturile de celule, modelarea pe calculator sau studiile umane.

In 1184 incepe Razboiul Troian, potrivit legendei, grecii intra in Troia folosind un cal urias construit din lemn.

In 1870 este pusa piatra de temelie a Capelei Sf. Elisabeta, ale carei picturi murale sunt executate in 1874 de catre Gheorghe Tattarescu.

In 1967 cosmonautul sovietic Vladimir Komarov moare in naveta Soyuz 1 deoarece parasuta nu s-a deschis, fiind primul om care moare in timpul unei misiuni spatiale.

In 2001 are loc  “Gala Hagi” care marcheaza retragerea de pe terenul de fotbal a lui Gica Hagi, “unul dintre cei mai buni fotbalisti români din toate timpurile”.

In 2002 Eugen Simion primeste distinctia “Doctor Honoris Causa” din partea Universitatii din Craiova.

In 1794 se naste Mihail Sturza, Domn al Moldovei; in 1845, Carl Spitteler – scriitor elvetian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1919; in 1868, Gheorghe Bals – inginer si istoric de arta român; in 1942, Barbra Streisand – actita si cantareata americana; in 1952, Jean-Paul Gaultier – designer francez de moda, iar in 1975, Cristian Adomnitei – politician român.

In 1953 moare Gheorghe I. Bratianu, istoric, om politic român; in 1995, Gilda Marinescu – actrita româna; in 2004, Estée Lauder (Josephine Esther Mentzer) – fondatoarea companiei de cosmetice Estée Lauder Companies, iar in 2008, Cezar Ivanescu – poet român.

Adauga un comentariu

*